BALKANBIHBIZNEWSNAJNOVIJE VIJESTINAUKA

BiH: Dvadeset najboljih inženjerskih rješenja u deset kategorija primilo priznanja za uspjehe i inovacije

https://www.aa.com.tr/ba/balkan/bih-dvadeset-najboljih-in%C5%BEenjerskih-rje%C5%A1enja-u-deset-kategorija-primilo-priznanja-za-uspjehe-i-inovacije/2759852#:~:text=Prezentacijom%20uspje%C5%A1nih%20projekata/proizvoda%20%22Made%20in%20BiH%22%20%C5%BEelja%20je%20istaknuti%20doprinos%20i%20zna%C4%8Daj%20kojeg%20ti%20projekti%20reflektuju%20na%20pobolj%C5%A1anje%20%C5%BEivota%20svih%20gra%C4%91ana%20BiH%2C%20globalni%20uticaj%20i%20zapo%C5%A1ljavanje%20u%20cjelini%20jednako%20kao%20i%20na%20privredni%20razvoj

 

U okviru sajma bosanskohercegovačke privrede, koji je u četvrtak počeo u dvorani “Mirza Delibašić” u sarajevskom centru Skenderija, upriličena je međunarodna “BH sedmice inženjerstva” na kojoj je predstavljeno i nagrađeno 20 najboljih inženjerskih rješenja od strane bh. kompanija za ovu godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovaj projekat osmišljen je vodeći se jasnim ciljem povezivanja inženjerske zajednice i privrede.

Prezentacijom uspješnih projekata/proizvoda “Made in BiH” želja je istaknuti doprinos i značaj kojeg ti projekti reflektuju na poboljšanje života svih građana Bosne i Hercegovine, globalni uticaj i zapošljavanje u cjelini jednako kao i na privredni razvoj.

Dvadeset najboljih inženjerskih rješenja u deset kategorija primilo je priznanja za svoje uspjehe i inovacije koje su predstavile u proteklom periodu. Tri specijalna priznanja otišla su za projekte na nivou Kantona Sarajevo, a tri na nivou Federacije BiH.

Priznanja odlaze u ruke onima koje je prepoznao i ocijenio stručni žiri od 15 istaknutih inženjera, poduzetnika i profesora a oni pokazuju da i Bosna i Hercegovina u ovoj sferi može pratiti i svjetske trendove.

Zlatko Berbić, direktor manifestacije “BH sedmice inženjerstva”, podsjetio je da peti put u cijeloj BiH organizuju ovaj događaj.

“Cilj je da spoji najuspješnije Bosance i Hercegovce iz cijelog svijeta koji u svijetu inženjerstva pomjeraju planetu. Cilj nam je da svaki put radimo drugačiji event. Ovog puta smo odlučili da od sada dodjeljujemo priznanja za najbolja inženjerska rješenja i proizvode koji su napravljeni prošle godine u BiH, a koji se zovu ‘Made in BiH'”, pojasnio je Berbić.

Rekao je da su tri specijalna priznanja otišla za projekte na nivou Kantona Sarajevo, a tri na nivou Federacije BiH.

“Kada govorimo o inženjerstvu onda govorimo o kompanijama koje rade razvoj nekih proizvoda. Kada govorimo o razvoju onda govorimo i inovacijama. Da bi bilo šta bilo konkurentno Kini ili nekom drugom velikom sistemu, moramo napraviti drugačije proizvode i moraju biti inovativni. Jedna od njih je prikolica iz Viteza”, dodao je Berbić.

Suhad Ećo, predsjednik poslodavaca Kantona Sarajevo, rekao je da u okviru ove manifestacije govore o šansama privrede, prije svega, Kantona Sarajevo ali i Bosne i Hercegovine.

“Mislim da je Kanton Sarajevo definitivno jedan od najrazvijenijih kantona i imamo puno pozitivnih priča i primjera, bez obzira na sve poteškoće – koronu i ukrajinsku krizu, da realni sektor i firme ostvaruju jako dobre rezultate, zapošljavaju, nije došlo do nekog većeg pada kada je riječ o broju zaposlenih”, pojasnio je Ećo.

Kako je kazao, ono što je jako bitno jeste da se drži neki rast kada je u pitanju i obim proizvodnje i broj zaposlenih.

“Mislim da će se taj trend nastaviti bez obzira na poteškoće i za narednu godinu. U Bosni i Hercegovini ima jako puno uspješnih bh. priča. Kroz ovu priliku pokušavamo da promovišemo, prije svega, inženjere koji na pravi način stvaraju. Imali smo jako puno prijavljenih na ovo takmičenje, od nekih malih firmi sa jednim ili dva zaposlena, do onih fitmi koje zapošljavaju 1.000 ljudi”, rekao je Ećo.

Mišljenja je da više pažnje treba posvetiti takvim pričama.

Međunarodne “BH sedmice inženjerstva” su jedinstvena prilika za međunarodno okupljanje predstavnika odnosno predstavnica industrije, proizvodnje, novih tehnologija i izvoznika kao i umrežavanje kompanija u BiH i šire.

Ovo je i jedinstvena prilika za kompanije i CEO menadžere, inovatore i kreativce da predstave ali i stručno diskutuju o najnovijim trendovima u inovacijama, tehnologiji, razvoju u praksi novih proizvoda koji podstiču ekonomski održiv razvoj.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker