BIHNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

BiH: Građani sarajevske općine Stari Grad biraju načelnika

Za prijevremene izbore za načelnika općine Stari Grad upisano je 36.195 birača koji imaju priliku da glasaju za jednog od dva kandidata - Irfana Čengića (SDP BiH) i Dženana Selimbegovića (SDA)

 

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad u Sarajevu održavaju se danas, javlja Anadolu.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati, a zatvaraju se u 19.

Građani danas mogu birati između dva kandidata – Irfana Čengića (Socijaldemokratska partija BiH) i Dženana Selimbegovića (Stranka demokratske akcije).

Obojica kandidata glasala su na izborima u prijepodnevnim satima, Čengić na biračkom mjestu u OŠ Vrhbosna, a Selimbegović na biračkom mjestu na Ekonomskom fakultetu. Glasanje kandidata zabilježio je fotoreporter Anadolu.

Njihove kandidature je ranije ovjerila Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine.

U skladu s Odlukom o zaključivanju i potvrđivanju broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo koju je Centralna izborna komisija BiH usvojila na 66. sjednici održanoj 11. oktobra u Centralni birački spisak, zaključno s podacima na dan 9. oktobra u 24 sata, za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 birača registriranih da glasaju putem pošte.

Putem mobilnog tima moći će glasati 179 birača.

Ukupno je formirano 46 biračkih mjesta, a na terenu će raditi i sedam mobilnih timova. Biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i za glasanje u odsustvu su pridružena redovnim biračkim mjestima.

Procijenjeno je da će troškovi iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo koštati 89.500 KM dok će općina imati dodatne troškove za plaćanje naknada članovima biračkih odbora i druge manje troškove, tako da će se ukupni troškovi za provedbu ovih prijevremenih izbora znati nakon što se izbori provedu.

Za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, koji se održavaju danas, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima Centralna izborna komisija BiH, je imenovala tri supervizora.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker