BIHNAJNOVIJE VIJESTI

BiH: Najveća zapljena cigareta ove godine, oduzeta čak 51.000 paklica

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo "Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, u operativnoj akciji “Strijelac” na graničnom prelazu Rača oduzeli su 51.500 paklica cigareta u vrijednosti od 309.000 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je objavila Uprava za indirektno oporezivanje (UIO), na osnovu operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog cantra Tuzla, izvršili su na graničnom prijelazu Rača detaljan pregled teretnog motornog vozila. U pošiljci koja je ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine, bila je deklarisana radna oprema kao roba koja se uvozi BiH.

Detaljnim pretresom vozila pronađena je skrivena i krijumčarena veća količina neprijavljenih i neobilježenih akciznih proizvoda. Radilo se o 51.500 paklica cigareta (Regina, Manchester, Corset, FM, Trocadero), čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 309.000 KM. Aktivnosti na terenu provedene su u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbom Suda BiH.

Protiv osumnjičene osobe će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo “Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korištena je specijalistička oprema, donirana od strane Ambasade SAD putem programa EXBS i UNODC.

Podsjećamo, u toku 2022. godine Odsjek za provođenje propisa RC Tuzla, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja je privremeno i trajno oduzela 91.179 paklica cigareta, 7.900 paklica ručno motanih cigareta, 2 mašine za rezanje duhana, 1.382 kg sitno rezanog duhana i 615 kg duhana u listu.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker