BIHHİSTORİJANAJNOVIJE VIJESTI

BiH: Uklonjena avio-bomba iz Drugog svjetskog rata u Banjaluci

Zbog uklanjanja bombe preventivno je evakuisano oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi

 

U Banjaluci je uspješno završena akcija uklanjanja avio-bombe iz Drugog svjetskog rata, teške 50 kilograma, iz rijeke Suturlija, javlja Andolu Agency (AA).

“Kompletna aktivnost je završena bez ijednog problema”, potvrdio je šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke brigade Dragan Babić.

Prema njegovim riječima prije same današnje aktivnosti, preduzete su sve potrebne mjere i radnje za bezbjedno uklanjanje bombe.

“Prije tri sedmice dobili smo prijavu da se bomba nalazi na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas. Obavijestili smo Republičku upravu civilne zaštite, koja je izašla na lice mjesta i označila teren. Zatim smo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovali dežurstvo i obezbjeđenje same lokacije i u tom vremenu smo uradili pripremne aktivnosti”, pojasnio je Babić.

Dodao je da su u saradnji sa pripadnicima Policijske uprave Banjaluka danas preventivno evakuisali oko 30 domaćinstava iz naselja Šibovi, koji su u bližoj zoni lokacije na kojoj je bila bomba.

Avionsku bombu uklonili su pripadnici Republičke uprave civilne zaštite – Sektor za deminiranje.

“Na osnovu izviđanja koje smo obavili prošle godine na zahtjev Grada Banjaluke ustanovili smo da se radi o eksplozivnom sredstvu avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata. U skladu sa identifikacijom izvršili smo pripremu, urađen je izvedbeni plan aktivnosti i danas aktivnosti neutralizacije koje su uspješno završene. Radi se o minimalnoj detonaciji”, rekao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Sektora za deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker