NAJNOVIJE VIJESTISVIJETVijesti iz Turske

Cavusoglu: Pitanja aviona F-16 i kandidature Finske i Švedske za NATO nisu povezana

Šef turske diplomatije je na konferenciji za novinare kazao da je na sastanku sa Blinkenom razgovarano o mnogim bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući turski zahtjev za kupovinu aviona F-16

Ministar vanjskih poslova Turkiye Mevlut Cavusoglu izjavio je da je njegov sastanak sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom bio veoma produktivan i da su se dvije strane složile da razvijaju energetsku saradnju, javlja Anadolija.

Cavusoglu i Blinken održali su sastanak u Washingtonu u sklopu Strateškog mehanizma Turkiye – SAD.

Šef turske diplomatije je nakon sastanka na konferenciji za novinare kazao da je na sastanku sa Blinkenom razgovarano o mnogim bilateralnim i regionalnim pitanjima, uključujući turski zahtjev za kupovinu aviona F-16.

Cavusoglu je istakao da su predložili Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da se sastanci Strateškog mehanizma Turkiye – SAD održavaju najmanje dva puta godišnje.

Naglasio je da su detaljno razgovarali o potražnji Turkiye za opremom za modernizaciju F-16 i kupovinom novog aviona F-16.

“Mi smatramo da zahtjev Turkiye za F-16 i članstvo Švedske i Finske u NATO-u nisu povezani i američki Kongres ne bi trebao da ih prikazuje kao povezana pitanja”, rekao je šef turske diplomatije.

Cavusoglu je rekao da ukoliko američka administracija bude odlučna, protivljenje američkog Kongresa o F-16 može biti prevaziđeno.

Tokom sastanka je razgovarano i o pitanju Sirije.

Cavusoglu je kazao da su spremni da sarađuju sa SAD-om kako bi se ponovo fokusirali na Siriju, ali da SAD nije ispunio neka od obećanja koja su data Turkiye, posebno Mapu puta iz Manbija.

Sporazum o Manbiju između Turkiye i SAD-a fokusiran je na povlačenje terorista PKK/YPG iz grada kako bi se stabilizovala regija, koja se nalazi u sjevernom dijelu sirijske provincije Halep.

Na pitanje o prodaji aviona F-35 Grčkoj, turski ministar vanjskih poslova je rekao da se američka politika ravnoteže između Turkiye i Grčke pogoršala.

Cavusoglu je istakao da je pozvao američkog državnog sekretara Blinkena da posjeti Turkiye

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker