BALKAN

Čelnici EU-a ponovili podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine

Čelnici Evropske unije (EU) ponovili su podršku Brisela evropskim perspektivama zemalja Zapadnog Balkana, kao i Ukrajini i Moldaviji, javlja Anadolu.

Povodom 20. godišnjice potpisivanja Solunske deklaracije EU-a u Atini se održava sastanak političkih čelnika EU-a i Zapadnog Balkana, uključujući i predsjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanu Krišto.

Lideri su se okupili i na svečanoj večeri koju je organizirao domaćin sastanka grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, a pridružili su im se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednica Moldavije Maia Sandu.

Delegaciju EU-a predvodili su šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen i čelnik Evropskog vijeća Charles Michel.

Michel je na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, saopćio da su razgovori sa Zelenskim i Sandu bili veoma konstruktivni i korisni.

“Zapadni Balkan, Ukrajina i Moldavija imaju zajedničko evropsko naslijeđe, istoriju i budućnost. Proširenje ostaje glavni prioritet EU-a, moćno sredstvo za promoviranje mira, sigurnosti i prosperiteta na našem kontinentu. Idemo naprijed kako bismo ovu evropsku viziju učinili stvarnošću. Moramo pronaći put naprijed“, poručio je Michel.

Von der Leyen je poručila da ne nužno da EU brže sebi približi prijatelje koji su kandidati za članstvo u toj organizaciji.

“Moramo brže, mnogo bliže nama približiti naše prijatelje koji su kandidati za članstvo u EU. Zadovoljstvo mi je što sam u Atini da razgovaramo o evropskoj perspektivi naših susjeda i partnera na istočnom i zapadnom Balkanu. Nastavit ćemo uklanjati barijere između naših regija“, kazala je.

Von der Leyen je održala bilateralne sastanke u okviru današnjeg okupljanja u Atini, a odvojeno se sastala i sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Saopćila je da su razgovarali o pitanjima smanjenja tenzija na sjeveru Kosova, povratku na olakšavanje dijaloga EU i sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Šest zemalja Zapadnog Balkana identifikovano je kao zemlje “potencijalni kandidati“ na Samitu lidera EU održanom u Solunu 2003. godine.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#Čelnici #EUa #ponovili #podršku #evropskoj #perspektivi #Zapadnog #Balkana #Moldavije #Ukrajine

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker