BALKAN

Demineri FUCZ-a iz minskog polja izvukli tijela dvojice lovaca koji su nastradali kod Zavidovića

Na lokalitetu Lukići kod Zavidovića, u Bosni i Hercegovini, jutros su smrtno stradala dvojica lovaca nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali minu PROM-1P (protivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina), javlja Anadolu Agency (AA).

U 6.40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima, širi rejon Svinjašnice, na području općine Zavidovići lovac je aktivirao minu PROM-1P. Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) zaprimio je prijavu nesreće od Policijske uprave Zavidovići.

Odmah je pokrenuta operacija spašavanja unesrećenih u koju su upućeni demineri FUCZ-a iz Žepča i Tuzle. Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine, a, kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac.

“Po instrukciji dežurnog tužioca tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem“, naglašeno je iz FUCZ-a.

Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja “Brzi odgovor” trajala je gotovo dva sata.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, sudjelovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići.

Lovci su nastradali od mine PROM-1P koja je inače najopasnija protivpješadijska mina koja ubija gelerima i snagom eksplozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Demineri #FUCZa #minskog #polja #izvukli #tijela #dvojice #lovaca #koji #nastradali #kod #Zavidovića

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker