Vijesti iz Turske

Društvene mreže raspolažu ogromnim resursima i novcem

Drugog dana Tursko-afričkog medijskog samita, koji se održava u Istanbulu, organiziran je panel pod nazivom “Međunarodni ne/red u eri konstantne krize”, javlja Anadolu Agency (AA).

Medijski samit se održava u organizaciji Direkcije za komunikacije predsjednika Republike Turkiye.

Moderator panela je bio Oguz Guner, šef Odjeljenja za javnu diplomatiju Direkcije za komunikacije, a tom prilikom je kazao da je na sceni globalna kriza te da stručnjaci, donosioci politika, akademski radnici i šira zajednica raspravljaju o konceptu globalnog nereda, ali da nažalost još nije pronađena prava definicija ovog pojma.

“Govori se o međunarodnom poretku i neredu, i tu nailazimo i na dilemu. To naravno utiče na cijeli svijet, utiče i na naš svakodnevni život. Postavlja se pitanje: ‘Da li je ovo haos? Da li je to uzrok ili posljedica?’ Dok diskutujemo o međunarodnom neredu u doba permanentne krize, trebamo se osvrnuti i na samu historiju međunarodnih odnosa. Na sceni su borbe za nadmoć, a vidimo i izuzetno destruktivne posljedice tehnološkog razvoja”, kazao je Guner.

Dodao je da je pandemija COVID-19 ustvari pokazala koliko su krhki cijeli globalni sistem kao i globalne komunikacije.

“Pandemija je ipak prilika globalnim akterima da se fokusiraju na probleme globalnog poretka. Neophodno je uspostaviti određene strukturalne poretke bez izazivanja dilema u međunarodnom sistemu”, rekao je Guner.

– Nedostatak reda u globalnom poretku –

Ahmet Uysal, čelnik Centra za bliskoistočne studije (ORSAM), istakao je da postoje određeni indikatori koji jasno upućuju na postojanje nedostatka reda u globalnom poretku.

Govoreći o nekim pokazateljima, Uysal je kazao da su Sjedinjene Američke Države izvršile invaziju na Irak i Afganistan bez bilo kakve pravne osnove. Podsjetio je i na rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini.

“Jedna od članica Ujedinjenih naroda ponovo postupila protivno zakonu i izvršila invaziju na Ukrajinu pripajanjem teritorije. Isto je učinila i na Krimu. Osim Turkiye i još nekoliko zemalja, niko se nije usprotivio”, naglasio je Uysal.

Dodao je da sada postoji novi svjetski poredak, te da društvene mreže imaju koristi od globalizacije i da takvi mediji raspolažu ogromnim resursima i novcem.

“Vladavina prava je nametnuta slabim institucijama, ali ne važi za velike države. Mediji se kreću nezaustavljivo. Kada smo kod društvenih mreža, znamo da imaju koristi od globalizacije. U novom svjetskom poretku globalne kompanije su iznad država. Njihovi prihodi mogu nekada biti veći od prihoda jedne države”, pojasnio je Uysal.

– Novo rivalstvo između SAD-a i Kine –

Direktor Fondacije za politička, ekonomska i socijalna istraživanja (SETA), sa sjedištem u Washingtonu, Kilic Bugra Kanat izjavio je da postoje sve snažnije inicijative za reformama kako bi se uspostavio određeni sistem u međunarodnom poretku, ali je dodao da postoje određeni izazovi na tom putu.

“Prvi od njih je globalni sukob. Pred nama su dvije različite vrste sukoba. To može dovesti do vrlo ozbiljnog problema nestabilnosti. Drugo, jedna od dimenzija globalnog sukoba je i novo rivalstvo supersila između SAD-a i Kine. Počelo je kao trgovinski rat, a sada prerasta u tehnološki. To svakako ima geopolitičke, političke i strateške reperkusije. Sve ovo izaziva i veoma ozbiljne refleksije na polju tehnologije”, kazao je Kanat.

U svom obraćanju Kanat se osvrnuo i na rat Rusije u Ukrajini.

“Posebno važna dimenzija ukrajinskog rata je da se suočavamo s hibridnim ratom. Rat je prvo počeo kao političko – informacioni sukob. Potom smo ubrzo svjedočili dimenziji kibernetičkog rata. Rusija je napadala vladinu infrastrukturu, kao i glavne obavještajne mreže u Ukrajini. Nakon toga je počeo konvencionalni rat invazijom Rusije na Ukrajinu. Poslije toga se počeo spominjati i nuklearni rat”, rekao je Kanat.

Istakao je da sve ovo jasno pokazuje da je teško zaustaviti takve ratove ukoliko ne postoji snažna međunarodna institucija.

Kanat je skrenuo pažnju i na pitanje nejednakosti u kontekstu blagostanja u svijetu, napominjući da su Ujedinjeni narodi i neke države postavile Milenijumske ciljeve 2010. godine, a jedan od tih ambicioznih ciljeva je i eliminacija siromaštva do 2030.

Kako je pojasnio, u prvih nekoliko godina postignuti su vrlo ozbiljni rezultati u tom smislu, ali su u posljednje dvije godine smanjena sredstva koja države izdvajaju za borbu protiv siromaštva.

“Pojavljuju se određene prijetnje u međunarodnim odnosima. Potrebna nam je efikasna koordinacija i saradnja u borbi protiv ovih međudržavnih pitanja. Potrebna nam je i institucionalizacija u cijelom svijetu. Nadam se da će ova pandemija, klimatska kriza, rat u Ukrajini, problem ekonomske recesije, sva ova teška pitanja biti svojevrsna lekcija za sve nas, za sve zemlje u svijetu, za međunarodnu zajednicu. Tako bi ustvari moglo doći do reformskog procesa unutar međunarodnih organizacija”, naglasio je Kanat.

Tursko-afrički medijski samit održava se u Istanbulu 25. i 26. maja. Očekuje se da će tokom samita Turkiye produbiti saradnju sa afričkim državama u oblasti medija i komunikacija.

Na samitu učestvuje i 80 novinara iz 45 afričkih država, kao i brojne afričke diplomate, čelnici javnih institucija, predstavnici medija, akademski radnici, predstavnici privatnog sektora i nevladinih organizacija.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Društvene #mreže #raspolažu #ogromnim #resursima #novcem

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker