NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Emine Erdogan glasala za fotografije godine agencije Anadolu

Prva dama Turkiye glasala je za fotografije u pet kategorija

Prva dama Turkiye Emine Erdogan u četvrtak je učestvovala u tradicionalnom godišnjem izboru za fotografije godine agencije Anadolu.

Glasati se može za ukupno 147 najimpresivnijih fotografija fotoreportera i reportera AA koje su tokom 2023. godine ovjekovječile razne teme kao što su rat, politika, sport i život, a koje su se često pojavljivale i na naslovnicama svjetskih medija.

Pored kategorija “Vijest”, “Sport” i “Okoliš i život” ove godine su dodane dvije posebne kategorije “Gaza: Dokazi” i “Zemljotres: Nada”.

U kategoriji “Vijest“ supruga predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana odabrala je „Diva na Bosforu“ autora Muhammada Enesa Yildirima. Fotografija prikazuje tursku mornaricu koja održava najveću paradu u svojoj istoriji povodom 100. godišnjice Republike Turkiye.

U kategoriji “Okoliš i život”, glasala je za “Most suše“ Oguza Yetera. Na fotografiji je iz ptičje perspektive prikazana brana Alibeykoy, ključni rezervoar za vodosnabdijevanje Istanbula. U istoj kategoriji glasala je i za „Prirodne boje“ fotografiju Ali Fatiha Akcaya, koja prikazuje uzgajivače koji nose šarenu lokalnu odjeću u crnomorskoj regiji Turkiye.

U kategoriji “Sport“ odabrala je “Dumpster Footballers“ autorice Annike Hammerschlag koja otkriva opasnost gomila smeća u Gvineji po životnu sredinu i ljudsko zdravlje.

U kategoriji “Gaza: Dokazi” odabrala je fotografiju “Budi sa mnom, mama“ Ashrafa Amre. Na fotografiji se vidi kako povrijeđeno dijete, koje je dovezeno u bolnicu Al Aksa, sjedi pored svoje majke.

Za kategoriju “Zemljotres: nada“, glasala je za fotografiju “Bebe preživjele u zemljotresu” Mehmeta Alija Ozcana, koja prikazuje 16 beba bez pratnje u predsjedničkom avionu dok su ih dovozili iz Kahramanmarasa pogođenog zemljotresom u glavni grad Ankaru.

“Učestvovala sam u glasanju agencije Anadolu za fotografije godine. Ponekad fotografija može reći više od hiljadu riječi. Čestitam našim prijateljima novinarima na njihovim fotografijama koje govore o savjesti čovječanstva i prikazuju svijet iz različitih perspektiva”, navela je Emine Erdogan na društvenoj mreži X.

Glasanje za najbolje fotografije godine agencije Anadolu prvi put je održano 2012. godine.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker