Vijesti iz Turske

Erdogan otputovao u Indiju na samit lidera G-20

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otputovao je u Indiju kako bi prisustvovao samitu lidera G-20, javlja Anadolu.

U turskoj delegaciji još se nalaze ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, ministar trezora i finansija Mehmet Simsek, šef Nacionalne obavještajne službe Turkiye (MIT) Ibrahim Kalin, direktor za komunikacije kabineta turskog predsjednika Fahrettin Altun, glavni savjetnik predsjednika Akif Cagatay Kilic i drugi zvaničnici.

Erdogan će na samitu govoriti o koracima koje je Turkiye poduzela u vezi s klimatskim promjenama.

Turski predsjednik će također održati sastanke sa svjetskim liderima u okviru samita.

Šefovi delegacija već pristižu u indijski glavni grad New Delhi u četvrtak na samit G20, koji će se održati 9. i 10. septembra.

Predsjednik Indije će biti domaćin dvodnevnog samita pod temom “Jedna zemlja, jedna porodica, jedna budućnost”.

G-20 ili Grupa 20 je međuvladin forum koji se sastoji od 19 zemalja i Evropske unije (EU). Radi na rješavanju glavnih pitanja vezanih za globalnu ekonomiju, kao što su međunarodna finansijska stabilnost, ublažavanje klimatskih promjena i održivi razvoj.

G-20 se sastoji od ministarstava finansija najvećih svjetskih ekonomija, uključujući i industrijalizirane i države u razvoju.

G-20 je osnovan 1999. godine kao odgovor na nekoliko svjetskih ekonomskih kriza.

Države koje čine G-20 su: Australija, Kanada, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Indija, Rusija, Južna Afrika, Turkiye, Argentina, Brazil, Meksiko, Francuska, Njemačka, Italija, Velika Britanija, Kina, Indonezija, Japan i Južna Koreja.

Predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela pozdravili su indijski zvaničnici.

Predsjednik Indije je na samit pozvao i lidere Bangladeša, Holandije, Nigerije, Egipta, Mauricijusa, Omana, Singapura, Španije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Pored međunarodnih organizacija kao što su Ujedinjene nacije, Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, Indija je pozvala i članove Međunarodne solarne alijanse, Koalicije za infrastrukturu otpornu na katastrofe i Azijsku razvojnu banku kao gostujuće međunarodne organizacije.

Indija predsjedava G20 od 1. decembra 2022. do 30. novembra 2023. godine.

Brazil će preuzeti predsjedavanje G20 naredne godine, a Južna Afrika 2025. godine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Erdogan #otputovao #Indiju #samit #lidera #G20

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker