Vijesti iz Turske

Erdogan ponovio da Turkiye ne priznaje aneksiju Krima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan podsjetio je još jednom da Turkiye ne priznaje aneksiju Krima, javlja Anadolu.

“Također zagovaramo i stav u korist teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine”, rekao je Erdogan u video poruci povodom 3. Samita lidera Krimske platforme.

Erdogan je na početku obraćanja pozdravio predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, druge šefove država i vlada, nacionalnog lidera krimskih Tatara Mustafu Kirimoglua i ostale učesnike samita.

Turski predsjednik je također čestitao Dan zastave i Dan nezavisnosti Ukrajine.

“Turkiye, koja ne priznaje aneksiju Krima, od prvog dana odlučno zagovara stav da je takav postupak nezakonit. Također ostajemo pri stavu u korist teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. Ističemo na svakoj platformi, posebno u Ujedinjenim nacijama, da je Krim dio Ukrajine. Pružanje sigurnosti i dobrobiti krimskim Tatarima, jednom od autohtonih naroda Krima, jedan je od naših prioriteta”, kazao je Erdogan te dodao:

“Kao što uvijek govorim, u ratu nema pobjednika, a u miru nema gubitnika. Stoga zagovaramo stav da rat koji traje skoro dvije godine treba biti okončan pravednim i trajnim mirom. U ovom procesu ulažemo velike napore da komunikacijske kanale očuvamo otvorenim kako bi krvoproliće prestalo i kako bi se strane barem pripremile za pregovarački stol”, rekao je Erdogan.

Naglasio je također da nastavljaju napore na oživljavanju crnomorske inicijative, dodajući da u ovom procesu treba izbjegavati svaki korak koji će povećati napetosti i štetiti miru u Crnom moru.

“Odlučni smo da neumorno nastavimo naše napore posredovanja u skladu sa uspostavljanjem mira. Okončanje rata i mir i stabilnost regije Crnog mora osigurali bi olakšanje ne samo za region već i cijeli svijet. Ponavljam našu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, i nadam se da će naš region što prije povratiti atmosferu mira”, kazao je Erdogan.

Kijev, glavni grad Ukrajine, danas je domaćin 3. Samita Krimske platforme, koji se održava u hibridnom formatu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Erdogan #ponovio #Turkiye #priznaje #aneksiju #Krima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker