NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Erdogan: Turkiye će uvijek biti uz svoju braću Palestince

Kao što smo jučer stali uz našu braću u Bosni i podržavali borbu naše braće na Kavkazu, danas poručujemo da ćemo čvrsto svim sredstvima stajati uz braću Palestince, poručio je Erdogan

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će božanska pravda svakako stići odgovorne za napade koje Izrael izvodi na blokirani Pojas Gaze, a da će Turkiye nastaviti napore da se odgovorni procesuiraju i na sudovima, javlja Anadolu.

“Oni koji misle da će biti spokojni prolivanjem više krvi, oduzimanjem života i ubijanjem više djece prije ili kasnije će se suočiti s božanskom pravdom. Mi ćemo, zajedno sa svim savjesnim državama u svijetu, uložiti sve napore da zločince pozovemo na odgovornost i pred zakonom“, rekao je Erdogan na skupu u Istanbulu na kojem je otkrio imena kandidata za lokalne izbore koji će se održati 31. marta.

Erdogan je ovom prilikom još jednom oštro osudio izraelske masakre u Pojasu Gaze i poručio da će Turkiye uvijek biti uz svoju braću Palestince i sve potlačene žrtve.

“Iako su izraelske pristalice među nama uznemirene, nikada nećemo okrenuti leđa našoj braći, potlačenim i žrtvama samo zato što neko to želi. Kao što smo jučer stali uz našu braću u Bosni i podržavali borbu naše braće na Kavkazu, danas poručujemo da ćemo čvrsto svim sredstvima stajati uz braću Palestince“, poručio je Erdogan.

On je zahvalio učesnicima nedavnog protesta podrške Palestini na kojem se u Istanbulu okupilo 250.000 ljudi.

“Neka je Božja milost sa 23.000 palestinske braće, uglavnom djece i žena, koji su stradali kao rezultat podlih i varvarskih napada Izraela. Ovim prenosimo naše pozdrave svim palestinskim hrabrim ljudima koji brane svoju domovinu i čast“, rekao je Erdogan.

Erdogan je danas objavio imena kandidata vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti), odnosno Narodnog saveza za gradonačelnike u nekoliko velikih gradova u Turkiye, uključujući i Istanbul u kojem je ta uloga pripala zastupniku Velike narodne skupštine Turkiye i bivšem turskom ministru Muratu Kurumu.

Između ostalih, kandidat za gradonačelnika Burse je Alinur Aktas, a Eskisekira Nebi Katipoglu.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker