EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTISVIJETVijesti iz Turske

Erdogan: Turkiye ključna zemlja za rješavanje kriza u regionu

Međunarodna zajednica treba da preduzme akciju protiv izraelskog masakra u Gazi, rekao je predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan

 

Turkiye je ključna zemlja za rješavanje kriza i problema u regionu, izjavio je u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

“Turkiye je zemlja koja nudi najprimjenjivije prijedloge za rješavanje problema”, rekao je Erdogan novinarima u nedjelju u predsjedničkom avionu na povratku iz saudijskog glavnog grada Rijada, gdje je prisustvovao vanrednom Arapsko-islamskom samitu.

Prema njegovim riječima “Turkiye je jedina zemlja koja se može sastati sa svim zemljama u našem geografskom području i okupiti sukobljene i zaraćene strane za istim stolom“.

Erdogan je dodao da će nastaviti da razgovara sa svakim akterom koji želi da kontaktira Turkiye radi iskrenog rješenja.

“Trudimo se da zaštitimo ljudski život, osiguramo mir, okončamo ratove i obrišemo suze nevinih”, istakao je turski predsjednik.

O glasanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku, Erdogan je rekao da pokretanjem telefonske diplomatije želi uvjeriti uzdržane zemlje da usvoje rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre u Gazi.

“Postoje li neke od onih zemalja koje su uzdržane koje možemo privući na svoju stranu? Mi smo u potrazi za ovim i želim da provjerim. Želim da pokrenem intenzivnu telefonsku diplomatiju nakon samita u Rijadu”, kazao je Erdogan.

Više od 121 države glasalo je u petak na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku za usvajanje arapske rezolucije kojom se poziva na okončanje rata u Gazi i da se dozvoli protok humanitarne pomoći na pogođenu teritoriju. Protiv je glasalo samo 14 zemalja, od kojih su jedna Sjedinjene Američke Države.

“Izrael čini ratne zločine gađajući izbjegličke kampove, bolnice, škole, džamije, crkve, čak i ambulantna kola u Pojasu Gaze”, istakao je Erdogan i dodao:

“Međunarodna zajednica treba da preduzme akciju protiv izraelskog masakra u Gazi, ali Savjet bezbjednosti UN-a ponovo nije aktivan.”

Erdogan je naglasio da Hamas nije teroristička organizacija, već grupa ljudi koja se bori za svoju domovinu.

Predsjednik Turkiye je dodao ne može postojati platforma koja bolje služi miru od sastanka kojem bi prisustvovali svi akteri u regionu, uključujući i zaraćene strane.

Komentarišući rezoluciju Arapsko-islamskog vanrednog samita, Recep Tayyip Erdogan je rekao:

“Prvi put predlažemo ‘Konferenciju o denuklearizaciji’ u regiji zbog izraelskog nuklearnog oružja.”

Rezolucijom su osuđeni “mrski, ekstremistički i rasistički akti i izjave ministara u izraelskoj okupacionoj Vladi, uključujući prijetnju jednog od ministara da će upotrijebiti nuklearno oružje protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze, što predstavlja ozbiljnu prijetnju globalnom miru i sigurnosti, što zahtijeva podršku konferenciji za uspostavljanje zone slobodne od nuklearnog oružja za masovno uništenje na Bliskom istoku, održane u okviru Ujedinjenih nacija i njihovih ciljeva za suprotstavljanje ovoj prijetnji.”

Predsjednik Turkiye smatra da je pitanje denuklearizacije veoma značajno u smislu otkrivanja koji akteri podržavaju Izrael.

“Sada je od velike važnosti da su se i Organizacija islamske saradnje i Arapska liga okupile i preduzele ovaj korak jer je ovo prvi put u istoriji ove dvije organizacije da se takav sastanak održao”, rekao je Erdogan.

Naglašavajući važnost dijela rezolucije o “razbijanju opsade” za isporuku humanitarne pomoći Gazi, kazao je da zahtijeva hitan ulazak arapskih, islamskih i međunarodnih konvoja humanitarne pomoći koji sadrže hranu, lijekove i gorivo u Pojas Gaze.

Erdogan je rekao da je najvažnija zemlja koja treba da bude uključena SAD, koje imaju uticaj na Izrael.

“Gaza je, prije svega, zemlja palestinskog naroda. SAD to treba da prihvati. Ako je pristup (op. a. američkog predsjednika Joe) Bidena da kaže ‘Ne, ovo je zemlja okupatorskih doseljenika ili Izraela, a ne zemlja palestinskog naroda’, ne možemo postići sporazum”, dodao je turski lider.

O pristupu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, Erdogan je rekao da je prvo u potpunosti podržao Izrael i posjetio ga, ali da je sada promijenio retoriku.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, od prekograničnog napada palestinske grupe otpora Hamas 7. oktobra.

Od početka sukoba ubijeno je najmanje 11.100 Palestinaca, među kojima 8.000 djece i žena.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker