NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Erdogan: Turkiye očekuje pozitivnu presudu međunarodnog suda o izraelskim napadima u Gazi

Međunarodni sud pravde (ICJ) danas će objaviti odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela

Turkiye očekuje da će Međunarodni sud pravde (ICJ) utvrditi da izraelski napadi na Gazu predstavljaju genocid, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u petak, javlja Anadolu.

On je u Istanbulu nakon molitve petkom novinarima rekao da vjeruje da će doći do pozitivnih rezultata i od Suda pravde i od Međunarodnog krivičnog suda.

ICJ će danas objaviti odluku o zahtjevima za privremene mjere u tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela 29. decembra 2023, navodeći da je prekršio obaveze prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida te zatražila privremene mjere kako bi se “spriječila daljnja, ozbiljna i nepopravljiva šteta pravima palestinskog naroda prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”.

Ako se prihvate privremene mjere koje je Južnoafrička Republika zatražila od Suda, iako će ova odluka biti obavezujuća za Izrael, očekuje se da će proces o meritumu slučaja trajati mnogo godina.

Turkiye mjesecima vrši pritisak na međunarodnu zajednicu da učini više da okonča smrtonosne napade Izraela na Pojas Gaze i obnovi protok hrane, lijekova i svih potrebnih zaliha za dva miliona stanovnika enklave.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 26.000 i ranjeno 64.487 Palestinaca. Oko 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker