NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Erdogan: UN i Zapad 140 dana samo gledaju izraelske zločine u Gazi

Čak ni Vijeće sigurnosti UN-a ne traži i ne može pozvati na hitan prekid vatre, kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je kritikovao Ujedinjene nacije (UN) i zapadne zemlje jer “samo gledaju zločine” koje Izrael čini u Pojasu Gaze u posljednjih 140 dana, javlja Anadolu.

“Čak ni Vijeće sigurnosti UN-a ne poziva i ne može tražiti hitan prekid vatre”, poručio je Erdogan, govoreći u sjeverozapadnoj turskoj pokrajini Sakarya.

Istakao je da ni zapadne sile ni Vijeće sigurnosti UN-a nisu učinili bilo kakav koristan napor da spriječe izraelsku brutalnost u Gazi.

U napadima za genocid optuženog Izraela od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti ubijeno je najmanje 29.606 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 69.737 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima UN-a, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker