POLITIKA

Estonski diplomata proglašen nepoželjnom osobom

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je kako je član diplomatskog osoblja Ambasade Estonije u Moskvi proglašen nepoželjnom osobom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju ministarstva podsjeća se kako je ranije zbog ponašanja nedoličnog diplomati priveden konzul Estonije u Sankt Peterburgu Mart Latte, koji je proglašen nepoželjnom osobom.

Estonija je nakon toga, prošlog mjeseca, ruskog diplomatu proglasila nepoželjnom osobom, zbog čega je na razgovor u ministarstvo pozvan ambasador Estonije u Moskvi Margus Laidre.

”Ambasadoru je, u skladu s principom reciprociteta, uručena nota da je uposlenik ambasade Estonije u Moskvi proglašen nepoželjnom osobom. Ova osoba treba u roku jedne sedmice napustiti Rusiju“, navedeno je u saopćenju.

Pozvali su estonsku stranu da ne pogoršava bilateralne odnose.

”U suprotnom, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije će ponovo odgovoriti. Zajedno s tim, estonska strana će biti odgovorna za pogoršanje bilateralnih odnosa”, naglašeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) 6. jula privela je konzula Estonije u Sankt Peterburgu Marta Lattea uz optužbe da je nabavio tajne informacije. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije 7. jula donijelo je odluku o protjerivanju Lattea.

Estonija je nakon toga ruskog diplomatu proglasila nepoželjnom osobom.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Estonski #diplomata #proglašen #nepoželjnom #osobom

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker