NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Glavna grčka opoziciona stranka SIRIZA gubi popularnost

Anketa koju je provela agencija Alco pokazala je da SIRIZA drži treće mjesto sa 11,8 posto

Glavna grčka opoziciona stranka SIRIZA nastavlja gubiti popularnost, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja objavljeno u ponedjeljak, javlja Anadolu.

Anketa koju je provela agencija Alco pokazala je da SIRIZA drži treće mjesto s 11,8 posto, nakon socijaldemokratske opozicione stranke PASOK čija stopa podrške iznosi 12,2 posto i vladajuće konzervativne Nove demokratije (ND) koja vodi s 30,3 posto.

Prema rezultatima ankete, Grčka komunistička partija (KKE), najveća ortodoksna marksističko-lenjinistička partija u zemlji, povećala je stopu podrške na 9,7 posto.

Katerina Papanatsiou, koja je bila zamjenica ministra finansija od 2016. do 2019. godine, najavila je odlazak iz SIRIZE.

Također, 5. decembra 2023. godine 11 zastupnika, uključujući bivše ministre, koji su napustili SIRIZU u novembru najavili su formiranje Nove ljevice nakon što su optužili Stefanosa Kasselakisa da stranku vodi na nedemokratski način.

Koalicija radikalne ljevice SIRIZA osnovana je 2004. godine kao politička koalicija ljevičarskih i radikalno lijevih stranaka, a registrovana je kao politička stranka 2012. godine.

SIRIZA je druga najveća stranka u grčkom parlamentu.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker