BALKANEKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTI

Hrvatska: Trend rasta cijena nekretnina nije održiv

Uvođenje eura i ulazak u prostor Schengena neće biti presudni za tržišni rast, već će za to biti presudne gospodarske okolnosti u Hrvatskoj i u svijetu, poručeno je na 34. Forumu poslovanja nekretninama

Zagreb

Održan je 34. Forum poslovanja nekretninama u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Udruženja poslovanja nekretninama, koji je okupio više od 700 članica HGK-a i na kojem je poručeno kako će trend rasta cijena nekretnina više ovisiti o globalnim kretanjima nego ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako bilježi stalan rast, nekretninsko tržište pod posebnim je povećalom uoči najave usporavanja gospodarskih aktivnosti, a jedan je od ključnih ciljeva struke ublažiti posljedice eventualnog usporavanja tržišta kojeg mogu uzrokovati nepovoljna gospodarska kretanja, priopćeno je iz HGK.

Hrvatsko tržište nekretnina ulaskom u Schengen i eurozonu više ne ovisi isključivo o lokalnim kretanjima, već na cijene sve više utječu i globalni tokovi, iako takvi čimbenici nisu presudni, smatra predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović.

“Uvođenje eura i ulazak u prostor Schengena neće biti presudni za tržišni rast, već će za to biti presudne gospodarske okolnosti u Hrvatskoj i u svijetu, kao što je bio slučaj i kada su druge članice uvodile euro kao svoju valutu te kada je Hrvatska ušla u EU. Protivno očekivanjima većine, trendovi na tržištu su i u tim okolnostima ostali silazni jer su takve bile gospodarske okolnosti, kako će kamate na kredite rasti, tako će i tržište usporavati”, rekao je Ranilović.

Ranilović je dodao, navodi se, da je nekretninski biznis stvar ciklusa pa se pokazalo da su se u nedavnoj prošlosti otprilike svakih sedam do osam godina mijenjali trendovi, tako da je ciklus pada krenuo s financijskom krizom 2008. godine, a onda se negdje 2015. tržište opet probudilo.

“Jedan od glavnih razloga izraženog rasta cijena nekretnina od uprosječeno 15 posto u odnosu na prethodnu godinu rekordno je visoka inflacija do koje je, između ostalog, došlo kao posljedica mjera za povećanje potrošnje tijekom pandemije. S ovako visokom inflacijom jasno je da ulagači ulažu u nekretnine koje će kroz rast cijena zadržati vrijednost uloženog novca”, istaknuto je na Forumu.

U Hrvatskoj postoji velika razlika između priobalja i kontinenta zbog velike potražnje stranih ulagača visoke kupovne moći. Prema analizi koju je izradio Ekonomski institut Zagreb u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, protekle je godine u nekretninskom biznisu ostvareno 30 posto više kupoprodajnih transakcija nego u 2020. pri čemu se u nekretnine osim stanova i apartmana ubrajaju poljoprivredna i građevinska zemljišta.

Na Forumu je zaključeno da dosadašnji trend rasta nije održiv jer su tražene cijene nekretnina postale previsoke, a već sada se osjeća usporavanje, pad potražnje, kao i sve veća razlika između traženih i realiziranih cijena.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker