SPORT

Imperativ osvojiti 11. naslov prvaka Europe

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, najtrofejnija selekcija ove zemlje, u četvrtak putuje u Caorle, u Italij, gdje se od 5. do 16. oktobra održava Europsko prvenstvo u sjedećoj odbojci, a na kojem bh. odbojkaši, osim što brane titulu prvaka Europe, idu u pohod na čak 11. naslov europskog prvaka, javlja Anadolu.

Povodom odlaska na Europsko prvenstvo u Sarajevu je danas održana konferencija za novinare na kojoj su govorili selektor reprezentacije BiH Ifet Mahmutović, kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić te predsjednik Saveza Hajrudin Zekić. Očekivanja su jasna, selekcija BiH ima jedan jedini cilj, a to je odbraniti naslov prvaka Europe i tako ostvariti direktan plasman na Paraolimpijske igre.

Selektor Mahmutović kazao je novinarima kako je reprezentacija spremna za Europsko prvenstvo te kako imaju dobar spoj mladih i starijih, iskusnijih igrača.

“Ono što smo pokazali kroz pripreme je na zavidnom nivou. Što se tiče zdravstvenog stanja igrača, ono je također na zadovoljavajućem nivou. Upravo smo završili tri ciklusa priprema. Taj period smo maksimalno iskoristili da pripremimo svih 14 igrača koje vodimo na Europsko prvenstvo. U četvrtak putujemo”, kazao je Mahmutović.

– Finansijski problemi –

No, kako to u Bosni i Hercegovini obično biva, svaki sportski kolektiv, bez obzira na to koliko trofeja imao, prate i ozbiljni financijski problemi. Selektor Mahmutović podvlači kako je bh. odbojkašima imperativ zlatna medalja u Italiji. Naravno da bi obradovali sve Bosance i Hercegovce, ali prvenstveno da bi izbjegli dodatne kvalifikacione nastupe za Paraolimpijadu jer to iziskuje i dodatne troškove.

“Mi idemo po 11. titulu i to nam je imperativ. Paraolimpijske igre su specifične, jer samo osam reprezentacija učestvuje na Paraolimpijadi. Direktan plasman ostvaruju isključivo prvoplasirane reprezentacije kontinenta, domaćini i imaju kvalifikacije na Svjetskom kupu u Egiptu. Da ne bismo predsjednika i upravu dovodili u dodatne troškove da se slučajno ne plasiramo kao prvaci i da ne idemo na te dodatne utakmice, nas interesuje samo zlato i direktan plasman na Paraolimpijske igre”, pojasnio je selektor Mahmutović.

Inače, kako je istaknuto na konferenciji, finansiranje reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci oko 80 posto pokriva Kanton Sarajevo. Predstavnici najtrofejnije bh. reprezentacije kažu kako je to žalosno.

“Ne postoji država Bosna i Hercegovina kada je u pitanju sport, odnosno sufinansiranje reprezentacija. BiH postoji samo na grbu koji nosimo i koju mi predstavljamo”, dodao je Mahmutović, podsjećajući kako se u BiH izdvajaju 23 miliona KM za sport, ali ne postoje vizija i strategija.

Dodao je kako nisu samo finansije problem za reprezentaciju, da ima ima i drugih.

“Možemo razumjeti realni sektor, ali ne možemo javne ustanove. Imate višestruke olimpijske, svjetske i europske prvake koji po Zakonu o radu ne mogu dobiti slobodne dane za odlazak na pripreme ili takmičenje. Naši igrači za to koriste godišnje odmore. Sada nas nema 10 dana. Ogromno je to izdvajanje vremena, porodice naše najviše trpe. Naš entuzijazam je naš glavni motivator”, pojašnjava Mahmutović te zaključuje:

“Ja sam univerzitetski profesor i dekan tog fakulteta (op. a. Fakultet sporta i tjelesnog odgoja). Ovo se ne izučava na visokoobrazovnim institucijama, jer ovo je viša nauka u odnosu na nauku kojom se mi bavimo.”

– Uvjereni u zlato –

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Sabahudin Delalić govorio je o grupama, napominjući da su s bh. selekcijom u grupi Hrvatska, Italija, Poljska, Slovenija i Latvija.

“Mislim da nam to ne ide baš u prilog. Možda je slabija samo reprezentacija Hrvatske i eventualno domaćin Italija. U polufinalu očekujemo Ukrajinu ili Njemačku, jer su to dvije reprezentacije koje nama mogu parirati. S obzirom da smo se dobro spremili i ovog puta možemo obećati zlatnu medalju”, siguran je Delalić.

Dodao je kako je ovo za Bosnu i Hercegovinu možda i najbitnije Europsko prvenstvo do sada jer je ove godine ukinuto pravilo da finalisti Svjetskog prvenstva ostvaruju plasman na Paraolimpijske igre, već se to sad odnosi samo na kontinentalne prvake.

“Tako da moramo biti prvaci Europe, što ćemo ako Bog da i uspjeti”, zaključio je Delalić.

Spisak muške reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci: Ifet Mahmutović (selektor), Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Dževad Hamzić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Safet Alibašić, Ermin Jusufović, Jasmin Brkić, Stevan Crnobrnja, Armin Šehić, Nizam Čančar, Edin Đino i Elvis Šerifović.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, osim 10 zlatnih medalja u Europi, osvojila je dvije bronze i jedno srebro. Bh. selekcija igrala je i šest finala svjetskih prvenstava, a do sada je tri puta bila prvak svijeta (2002., 2006. i 2014.).Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Imperativ #osvojiti #naslov #prvaka #Europe

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

https://jonnar.com/judi-bola/

https://hometree.pk/wp-includes/judi-bola/

https://www.ucstarawards.com/wp-includes/judi-bola/

https://firstchoicemedico.in/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bestbidonline.co.za/judi-bola/

http://shinesensory.com.au/wp-includes/situs-judi-bola/

https://www.agileextreme.com/judi-bola/

https://pumpera.com.my/judi-bola/

https://www.decorideas.lt/wp-includes/judi-bola/

https://zakaz-loft.ru/judi-bola/

https://sproutemedia.com/wp-includes/judi-bola/

https://votership.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://freebitco.dev/wp-includes/judi-bola/

https://sargamdubai.com/wp-includes/judi-bola/

https://hugeplr.com/situs-judi-bola/

https://www.business-actions-liberte.fr/judi-bola/

https://vednandini.com/judi-bola/

https://rasa-electric.com/judi-bola/

http://daynauanthanhmai.com/judi-bola/

https://rocmont.com/situs-judi-bola/

https://potluckchefs.com/wp-includes/judi-bola/

https://rw-design.cz/wp-includes/judi-bola/

https://artifakt.space/wp-includes/judi-bola/

https://clubhousehotel.com.ar/situs-judi-bola/

https://azmooniha.com/wp-includes/judi-bola/

https://discountrealty.online/wp-includes/judi-bola/

https://www.bobmilano.it/wp-includes/judi-bola/

https://www.oligoflowersbeauty.it/sbobet88/

https://masterclassartacademy.com/wp-includes/judi-bola/

https://bartarazkhod.ir/wp-includes/situs-judi-bola/

https://bidirdioglu.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://sadirista.com/wp-includes/situs-judi-bola/

https://verticalsprout.com/wp-includes/judi-bola/

https://asanmohaseb.com/judi-bola/

https://spinerco.com/judi-bola/

https://sagartools.com/judi-bola/

https://shahdaab.com/judi-bola/

https://ambriasupply.com/sbobet/

https://www.coleccionantiguedad.com/judi-bola/

http://telebazaryabi.com/judi-bola/

https://www.keerthanuimitations.com/wp-includes/judi-bola/

https://extraordinarylifemagazine.com/wp-includes/judi-bola/

https://mawassim.com/wp-includes/judi-bola/

https://nautiaf.com/wp-includes/sbobet/

https://mob-land.com/

https://duarteveiculosonline.com.br/

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker