NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Iran: Paljenje Kur’ana u Švedskoj primjer podsticanja nasilja nad muslimanima

Iran je u subotu oštro osudio spaljivanje Kur'ana, islamske svete knjige, koje je počinio desničarski ekstremista u Švedskoj, nazvavši to pokušajem raspirivanja mržnje i nasilja nad muslimanima

Iran je u subotu oštro osudio spaljivanje Kur’ana, islamske svete knjige, koje je počinio desničarski ekstremista u Švedskoj, nazvavši to pokušajem raspirivanja mržnje i nasilja nad muslimanima, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Nasser Kanaani rekao je da neke evropske zemlje pod lažnim izgovorom zagovaranja slobode govora “dopuštaju ekstremističkim i radikalnim elementima da šire mržnju protiv islamskih svetinja i vrijednosti”.

Kanaani je rekao da uprkos snažnom naglasku koji se u islamu stavlja na ljudska prava, Evropljani nastavljaju da “institucionaliziraju antiislamizam i islamofobiju” u svojim društvima.

Dodao je da je skrnavljenje Kur’ana “jasan primjer širenja mržnje i podsticanja nasilja nad muslimanima”, što “nema nikakve veze sa slobodom govora i misli”.

Glasnogovornik je naglasio da muslimani širom svijeta očekuju od švedske vlade da “spriječi ponavljanje” ovakvih incidenata i osigura da taj čin ne prođe nekažnjeno.

Rasmus Paludan, lider danske krajnje desničarske stranke Čvrsti kurs (Stram Kurs), spalio je u subotu primjerak Kur’ana ispred turske ambasade u Štokholmu.

Dok je spaljivao svetu knjigu bio je okružen brojnim pripadnicima policije te nikome nije dozvoljeno da se približava Paludanu.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker