BALKAN

Islamska zajednica u BiH zabrinuta mogućnošću da na čelu EUFOR-a bude Mađarska

Nakon najava da bi komandovanje EUFOR-om u Bosni i Hercegovini od 2024. godine mogla preuzeti Mađarska i protivljenja koje su iskazali brojni državni zvaničnici, mediji i eksperti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u dijelovima Evrope i svijeta, agencija MINA je zatražila komentar od zvaničnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Komentar smo zatražili od Muhameda Jusića, direktora Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta, s obzirom na to da je, prema ustroju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, ova uprava nadležna za odnose sa državnim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Direktor Jusić je istakao kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini vjerska zajednica i da izbjegava političke konotacije i stavova, ali da je itekako zabrinuta za procese koji se odvijaju u društvu i koje mogu imati posljedice na svakog građanina pa i članove i pripadnike Islamske zajednice i njeno slobodno djelovanje.

U tom smislu Islamska zajednica smatra kako bi bilo mudro čuti one glasove u bosanskohercegovačkom društvu koji su zabrinuti mogućnošću da na čelo EUFOR-a i misije Althea dođe predstavnik Mađarske, a zbog dojma u dijelu građanstva kako se radi o državi koja u posljednje vrijeme iskazuje otvorenu pristranost prema određenim politikama u BiH, koja svojim stavovima odstupa od usaglašenih politika EU i napora da se zaustave separatističke politike neodgovornih političara koje potkopavaju mir, ustav, države institucije i skoro svakodnevno pokušavaju isprovocirati sukobe na administrativnim linijama entiteta.

Jusić ističe da je Islamska zajednica posebno zabrinuta istupima premijera Viktora Orbana i drugih zvaničnika koji su neprimjereno problematizirali islamski identitet Bošnjaka i samo njihovo postojanje i integraciju u Evropi.

“Mađarska država i mađarski narod su tradicionalni prijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, ali ne možemo zanemariti javne istupe i postupke aktuelne vlasti u Mađarskoj koje ne ulijevaju povjerenje kod velikog dijela, ne samo Bošnjaka, nego svih građana koji su opredijeljeni očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i suprotstavljanju politikama koje su devedesetih uzrokovale rat i stradanje. Mir i stabilnost su interes svih pa i vjerskih zajednica i njihovih članova. Islamska zajednica kao nevladin akter i u duhu svoje misije će svim naporima koji teže izgradnji mira i povjerenja davati svoj doprinos“, poručio je Jusić.

Dodaje kako efikasna i odlučna misija Althea ima bitnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u ovom dijelu Evrope, te da Islamska zajednica cijeni te napore jer su bitni i za njeno slobodno djelovanje, naročito u povratničkim sredinama u kojima su intenzivirani napadi bez adekvatne reakcije nadležnih i procesuiranja počinitelja.

“Sve ono što se dešava ovih dana u Ukrajini i Republici Kosovo ukazuje na opravdane strahove dijela građana Bosne i Hercegovine od destabilizirajućih procesa i Islamska zajednica dijeli te strahove. To je razlog više da na čelu Misije Althea bude neko ko neće biti pod utjecajem političkih aktera, i koji će osigurati njenu adekvatnu reakciju u slučaju bilo kakvih pokušaja ugrožavanja mira i koji će uživati povjerenje svih aktera u Bosni i Hercegovini“, poručio je Jusić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Islamska #zajednica #BiH #zabrinuta #mogućnošću #čelu #EUFORa #bude #Mađarska

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker