LIFESTYLENAJNOVIJE VIJESTI

Istorija burmi: Kada su ih muškarci počeli nositi?

Iako upotreba burmi seže u daleku prošlost, istorijski gledano, samo su ih žene nosile. A kada su muškarci počeli da nose burme?

Istorija sugeriše da je bilo uobičajeno da muškarci nose prstenje kao simbol moći i bogatstva. Ovi prstenovi, poznati i kao “Signet prstenovi”, često su sadržali grbove porodice, a muškarci su ih koristili za potpisivanje različitih dokumenata.

Takođe su korišteni kao vjereničko prstenje za predstavljanje bračnog ugovora između dvije porodice. Žene su ih često nosile da naznače da njihovo vlasništvo pripada porodici muža.

Vraćajući se 5.000 godina unazad, drevna egipatska civilizacija nosila je vjereničko i vjenčano prstenje da simbolizuje vječnu ljubav i odanost. Za izradu prstenja koristili su pletenu trsku i kožu.

Slično, stari Rimljani i Grci su koristili prstenje sa pečatom. Istorijski gledano, oni su evoluirali u ono što danas znamo kao “Fede prstenovi”, koji se sastoje od kamenih ili zlatnih prstenova sa dvije ruke koje se drže jedna za drugu.

Neki spekulišu da su dvije ruke prisutne na Fede prstenovima predstavljale stisak ruke nakon dogovora. Vrlo neromantično i veoma različito od romantične simbolike koju vjenčane burme imaju danas.

Kada su muškarci počeli da nose burme?

Tradicija da muškarci nose burmu stekla je popularnost tek početkom 20. vijeka. Prema naučnicima, na to su uticali neki veliki događaji kao što su Drugi svjetski rat, uspon feminizma i promjene u društvenoj ekonomiji.

Tokom Drugog svjetskog rata, broj brakova je naglo porastao. Međutim, rat je razdvojio mnoge parove. Kao rezultat toga, vojnici su morali da napuste svoje porodice.

Ovi muškarci su počeli da nose burme kako bi se sjetili svojih žena i života koji su ostavili za sobom. To je bio znak ljubavi i posvećenosti koju su dijelili. To je takođe bilo olakšanje bola od razdvajanja.

Otprilike u to vrijeme, burme su počele da imaju sentimentalno značenje koje poznajemo danas, piše 24sedam.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker