NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Izvjestitelj UN-a za Palestinu: Baš kao Srebrenica i Ruanda, genocid u Gazi se provodi uz odobravanje svijeta

Genocid nije pojedinačni čin, to je proces i mora se spriječiti, ali kao i ranije u Srebrenici i Ruandi, u Gazi se dešava uz odobravanje svijeta, izjavila je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za Palestinu Francesca Albanese

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za Palestinu Francesca Albanese poručila je da ono što je Izrael uradio u Gazi nije mnogo drugačije od masakra civila u drugim dijelovima svijeta, te navela da je genocid u Gazi, poput Srebrenice i Ruande, izvršen uz odobravanje svijeta, javlja Anadolu.

Albanese je na X-u citirala post visokog komesara UN-a za ljudska prava u kojem se Izrael optužuje da je pogubio 11 nenaoružanih Palestinaca pred njihovim porodicama u distriktu al-Rimal u Gazi.

“Ako dobro pogledate, vidjet ćete da ono što se dogodilo u Gazi nije mnogo drugačije od drugih masakra civila. Genocid nije pojedinačni čin, to je proces i mora se spriječiti, ali kao i ranije u Srebrenici i Ruandi, u Gazi se dešava uz odobravanje svijeta”, istakla je Albanese.

Citirala je i poruku u kojoj se navodi da su genocid i masakre djece u Gazi izvršili plaćenici iz Francuske, SAD-a, Engleske, Ukrajine, Italije, Njemačke, Južne Afrike i Indije, ali ih niko nije nazvao stranim terorističkim borcima.

Pozvala je da se izvrši pritisak na nacionalne pravosudne sisteme da istraže i procesuiraju one koji počine ratne zločine u inostranstvu, uključujući okupirane palestinske teritorije, u zemljama u kojima imaju državljanstva.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker