POLITIKA

Kanadska ministrica vanjskih poslova Joly u posjeti Sjevernoj Makedoniji

 Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly posjetila je Sjevernu Makedoniju, javlja Anadolu.

U Skoplju se sastala s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem. Održan je i sastanak delegacija.

Ministri su ovu posjetu opisali kao “historijsku”, jer je to prvi put u 25 godina da je kanadski ministar vanjskih poslova došao u Skoplje.

Osmani je naveo da su imali konstruktivan sastanak i naglasio da su se dotakli važnih pitanja u bilateralnim odnosima, koji su prije nekoliko godina podignuti na nivo strateškog partnerstva.

Rekao je da postoji veći potencijal u ekonomskoj saradnji i da će se ovom pitanju ubuduće posvetiti više pažnje.

Naveo je da su, iako su geografski udaljene jedna od druge, dvije zemlje snažno povezane zahvaljujući velikoj sjevernomakedonskoj dijaspori u Kanadi, posebno u Ontariju.

“Njihova uloga u jačanju bilateralnih odnosa i saradnje je posebno važna. Kroz snažnu podršku kanadskih vlasti i njihovim brojnim aktivnostima, mi ćemo podržati narod naše dvije prijateljske zemlje u budućnosti”, rekao je Osmani.

Kanadska ministrica Joly je kazala da su tokom sastanka razgovarali o mnogim pitanjima, posebno o saradnji u okviru NATO-a.

“Kao što znate, svijet se suočava s izazovima u posljednjih 18 mjeseci. Ove važne posjete Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji se održavaju u ključnom periodu”, izjavila je Joly.

Kazala je da podržavaju euroatlantski proces Sjeverne Makedonije i poručila da nijedna zemlja ne može postići ono što bi nekoliko zemalja moglo postići zajedno.

Joly će se sastati i s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kanadska #ministrica #vanjskih #poslova #Joly #posjeti #Sjevernoj #Makedoniji

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker