POLITIKA

Kandidatski status BiH u EU šansa za napredak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je delegaciju Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga, javlja Anadolija.

Bećirović je na početku susreta iskazao zadovoljstvo posjetom njemačke parlamentarne delegacije, kao i kontinuiranim interesom Njemačke za produbljivanje saradnje dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina i Njemačka obilježavaju 30 godina diplomatske saradnje i da su bilateralni odnosi veoma dobri i imaju trend poboljšanja.

“Spomenuo je rezoluciju njemačkog Bundestaga iz prošle godine pod nazivom ‘Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti’, a koja dodatno doprinosi unapređenju odnosa dvije zemlje”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Bećirović je rekao i da je važna odluka njemačkog Bundestaga o odobravanju učešća njemačkih vojnika u sklopu misije EUFOR Althea u BiH i izražena je zahvalnost Njemačkoj i na angažmanu u oblasti deminiranja u BiH, ali i na velikoj ekonomskoj pomoći BiH.

Istaknuta je važnost parlamentarne saradnje Bosne i Hercegovine i Njemačke, a članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su iskazali interes da nastave intenzivnu i dobru parlamentarnu saradnju i ubuduće. Kako je rečeno, razlog njihove posjete je da podrže što skorije formiranje Grupe prijateljstva i u Parlamentu BiH i nastavak dobre saradnje.

Razgovarali su i o daljem putu BiH ka punopravnom članstvu u EU i izražena je zahvalnost podršci Njemačke u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Članovi Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu njemačkog Bundestaga su čestitali BiH na dodjeli kandidatskog statusa za članstvo u EU i kazali da je potrebno intenzivno raditi na sticanju uslova za članstvo.

U ime predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, sastanku je prisustvovao savjetnik Boris Tučić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, sastanku je prisustvovao savjetnik Slaven Kovačević.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Kandidatski #status #BiH #šansa #napredak

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker