Lokalne vijestiNAJNOVIJE VIJESTIZeničko-dobojski kanton

Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom ZDK najavila mirnu protestnu šetnju u Zenici

Dugi niz godina ignorisanja i stavljanja u ladice rješavanja krucijalnih problema osoba s invaliditetom u našem društvu dovelo je do toga da su iste najmarginaliziranija kategorija i potpuno uskraćena za mnoga osnovna ljudska prava

Pored navedenog i dalje je prisutna diskriminacija po načinu sticanja invaliditeta te uskraćivanja bar minimuma prava osoba s invaliditetom prema Konvenciji UN o pravima osoba s invaliditetom kategorija 60-80% tjelesnog oštećenja organizma. Različitosti u ostavarivanju prava na ortopedska pomagala po kantonima, sveobuhvatna pristupačnost, javni prevoz i dalje da ne nabrajamo, su samo slova na papiru. Strategije koje su donošene i pravljeni izvještaji o realizovanom gdje se iznova konstatiralo neizvršenje ili mizerni procenti do 10% izvršenja što je uistinu žalosno.

Ove godine smo odlučili da kao krovna organizacija u Kantonu, osoba s invaliditetom organizujemo šetnju u središtu Kantona, da vrlo često nevidljivi sada budu posebno vidljivi, da pokažemo da svi nivoi vlasti treba da počnu ozbiljno da se bave problematikom osoba s invaliditetom a posebno to akcentiramo na izabrane dužnosnike na svim nivoima koji se u proteklim godinama nisu iskazali nikako ili  djelomično, a naravno i čast izuzecima koji su shvatili ovu problematiku jako ozbiljno.

U sklopu obilježavanja 3.decembra – Dana osoba s invaliditetom bit će održana centrala svečana akademija, gdje će sve članice Koalicije nastojati uobličiti jedinstvene zahtjeve i  zauzeti stav po pitanju načina rješavanja nagomilanih problema.

Nismo jedini, nismo najveći prioritet, ali smo tu diskriminirani, i zaslužujemo da nam se u okviru potpisanih  Konvencija i zakonskih regulativa posveti pažnja i veća istrajnost na rješavanju mnogih problema.

Mirna šetanja je zakazana za 11:59h, od robne kuće „Bosanka“, bulevarom pored zgrade kantonalnih institucija do Hotela Zenica.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker