POLITIKA

Komšić i Džaferović sastali se s državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović primili su danas državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Miguela Bergera, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zadovoljstvo posjetom državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, zahvalivši na kontinuiranoj i partnerskoj podršci BiH na političkom i socioekonomskom planu, a posebno na euroatlantskom putu.

Bergerje istaknuo interes Njemačke za razvoj BiH i potvrdio da će i Njemačka i dalje činiti sve da se osigura nastavak puta BiH ka Evropskoj uniji.

Razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, te o dolasku novog visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH, gdje je istaknuta izuzetno važna uloga OHR-a kada je u pitanju provođenje neophodnih reformi u BiH.

Iskazano je zadovoljstvo bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Njemačke koji su vrlo dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te da treba nastaviti raditi na njihovom unapređenju.

”Njemačka u potpunosti podržava euroatlantski put Bosne i Hercegovine i smatra da je neophodno provesti reforme koje će BiH voditi dalje ka EU i NATO-u, te je posvećena pomoći BiH i regiji kroz Berlinski proces. Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke je informirao članove Predsjedništva BiH da inicijativa za regionalnu saradnju ‘mini Schengen’, o kojoj je također bilo razgovora, ne predstavlja dio Berlinskog procesa”, navedeno je u saopćenju Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH kazali su da, kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, podržavaju zadnje potpisane sporazume sa Samita Berlinskog procesa u Sofiji, kojima se BiH pridružuje Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan.

Sagovornici su se usaglasili da Dejtonski mirovni sporazum nije dokument iz kojega se može birati šta se želi primijeniti, već se mora poštovati u cijelosti. Berger je istaknuo da Njemačka odbija bilo kakve promjene granica, te izražava svoje razočarenje raznim ”non paperima“ koji su pravljeni na tim osnovama.

Istaknuta je važnost realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i obaveza iz programa reformi.

Na sastanku je razgovarano i o pandemiji izazvanoj koronavirusom i Njemačka je izrazila spremnost da donira tri miliona doza vakcine AstraZeneca regiji, od čega bi dio išao i za BiH, što su članovi Predsjedništva podržali i zahvalili se na kontinuiranoj podršci Njemačke.

Berger je iskazao zahvalnost za poruke podrške tokom katastrofalnih poplava koje su Njemačku pogodile sredinom jula 2021. godine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Komšić #Džaferović #sastali #državnim #sekretarom #Ministarstva #vanjskih #poslova #Njemačke

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker