SVIJET

Neke činjenice nisam otkrio iz straha da bi naštetile nacionalnom jedinstvu

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je kako tokom svog mandata javnosti nije otkrio “neke činjenice”, uz obrazloženje da bi to naštetilo nacionalnom jedinstvu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U govoru nakon posljednje i 12. sjednice Vlade, Rouhani je govorio o svom osmogodišnjem mandatu predsjednika, javila je iranska državna televizija.

“Današnji sastanak bio je posljednji sastanak Vlade u ovom mandatu i ovo je moj posljednji govor. Izjave koje smo godinama davali javnosti nisu bile neistinite. Govorili smo istinu. Ali, nisam otkrio neke činjenice jer nisam mislio da bi to bilo od koristi i bojao sam se da će naštetiti nacionalnom jedinstvu”, poručio je Rouhani.

Ističući da su ekonomski uvjeti bili obećavajući zbog saradnje sa svijetom tokom prvog mandata njegovog predsjedavanja (od 2013. do 2017. godine), Rouhani je rekao da se ta situacija promijenila povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma 2018. te kako su se ponovnim uvođenjem sankcija našli u ekonomskom ratu.

Rouhani je poručio da bi situacija u zemlji mogla biti mnogo bolja da su druga državna tijela podržavala Vladu i sarađivala.

Predsjednik Rouhani se na kraju izvinio javnosti zbog svojih grešaka i zahvalio članovima kabineta.

Konzervativni iranski političar Ibrahim Raisi, koji je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim u junu, trebao bi preuzeti dužnost od Rouhanija svečanošću koja će se održati 3. augusta.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Neke #činjenice #nisam #otkrio #straha #naštetile #nacionalnom #jedinstvu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker