POLITIKA

Krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa međunarodnim izaslanicima u Beogradu da je danas bio veoma težak razgovor, istakavši da su saglasni da zamrznuti konflikt o pitanju Kosova nije rešenje, javlja Anadolija.

Vučić je danas razgovarao sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, savjetnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku predsjednika Francuske Emmanuelom Bonnom, savjetnikom za vanjsku politiku njemačkog kancelara Jensom Plettnerom i diplomatskim savjetnikom predsjednika Vlade Italije Francescom Talom.

“Otvorena i ozbiljna diskusija. Ono oko čega jesmo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kada imate zamrznuti konflikt samo je pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da uruše i mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Istakao je da je kao predsjednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju “ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom”.

“Pod takvim uslovima tražili smo od četvorke plus Lajčak, dakle predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija s kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji i smatramo da je krajnje vreme da se formira Zajednica srpskih opština, koja je ne samo obećana već i potpisana pre deset godina. To je pitanje hitnosti, jer posle toga je moguć i razgovor i povratak u institucije i kakva-takva normalizacija situacije”, kazao je Vučić.

Istakao je također da će u narednim danima i nedeljama da obavi konsultacije sa članovima Vlade i parlamenta i svih značajnih društvenih grupa da bi, kako je rekao, bili “spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementaciji predloženog sporazuma.”

“S tim što sam napravio vrlo jasnim jednu stvar i pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju, po jednoj važnoj stvari, i naravno, ne mogu da govorim o tome, jer predlog nije javan”, rekao je Vučić.

Dodao je da se poslednje pitanje u razgovoru ticalo vladavine prava.

“Ne znam šta su oni rekli u svojoj izjavi, ali pretpostavljam da su pozdravili promene koje smo pravili i koje su značajne na evropskom putu Srbije. Ja sam izrazio nadu da ćemo čuti njihove glasove, jer smo godinama slušali kako su neophodne promene u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari, a mi smo upravo to obavili i zato očekujemo da ćemo imati dalju podršku u evropskom putu Srbije”, istakao je Vučić te dodao:

“U svakom slučaju, pred nama nisu laki dani, mnogo teških odluka. Ljudi treba da znaju da ovde nema ni lepih ni slatkih razgovora i jedino što mogu da kažem, to je da sam dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju, što ću još barem neko vreme nastaviti da činim.”

Ranije danas Lajčak, Escobar, Bonn, Plettner i Talo boravili su Prištini gdje su razgovarali s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Lajčak je u kratkoj izjavi medijima u Prištini kazao da se razgovaralo o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je već predstavljen na sastancima u septembru i decembru. Istakao je da se očekivalo bolje razumevanja ove ponude te izrazio nadu da će se doći do punog razumevanja i ”korisnog potencijala ovog predloga”.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Krajnje #vreme #formira #Zajednica #srpskih #opština

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker