NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Lapid: Netanyahuova nova vlada će biti “najekstremnija i najluđa vlada u povijesti zemlje”

Netanyahu je slab, ocjena je aktuelnog premijera Izraela Yaira Lapida

Al-Quds/Jerusalem

Izraelski premijer Yair Lapid rekao je da će vlada pod vodstvom Benjamina Netanyahua biti “najekstremnija i najluđa vlada u povijesti zemlje”, javlja Anadolu Agency (AA).

Lapid je putem Twittera iznio ocjene o vladi koju će formirati Netanyahu.

“Novoformirana vlada bit će najekstremnija i najluđa u povijesti države. Netanyahu je slab. Partneri su mu mlađi od njega, uporniji i ekstremniji. Bezuvjetno su ga ucjenjivali”, naveo je Lapid.

Objavio je fotografije demonstracija koje su organizirali njegove pristaše u raznim dijelovima Izraela u znak protesta protiv politike nove vlade, te naveo: “Ali mi se ne predajemo, mi se borimo za našu demokraciju, za naše vojnike, za budućnost naše djece.”

Na prijevremenim općim izborima održanim 1. novembra u Izraelu, koji je posljednjih godina bio u začaranom krugu prijevremenih izbora i koalicijske krize, stranke desnog bloka predvođene bivšim premijerom i opozicionim čelnikom Benjaminom Netanyahuom odnijele su čistu pobjedu osvojivši 64 zastupnika u Knesetu (parlamentu) od 120 mjesta.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog zadužio je Netanyahua da sastavi vladu 13. novembra. Zakonski rok koji je dao Netanyahuu za sastavljanje vlade istekao je u nedjelju, 11. decembra. Ali predsjednik Herzog danas je Netanyahuu, koji bi trebao postati novi premijer zemlje, dao dodatnih 10 dana za formiranje vlade.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker