SVIJET

Lideri G20 cijene napore Turkiye oko dogovora o crnomorskom žitu

Lideri G20 koji su se okupili na samitu u indijskoj prijestolnici New Delhi u zajedničkoj deklaraciji naveli su da cijene napore Turkiye oko sporazuma o crnomorskom žitu, javlja Anadolu.

“Cijenimo napore Turkiye i Istanbulske sporazume uz posredovanje UN-a koji se sastoje od Memoranduma o razumijevanju između Ruske Federacije i Sekretarijata Ujedinjenih nacija o promovisanju ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva na svjetska tržišta i Inicijative za siguran transport žitarica i namirnice iz ukrajinskih luka (Crnomorska inicijativa)”, navodi se u deklaraciji iz Nju Delhija.

Lideri su pozvali na “potpunu, blagovremenu i efikasnu” implementaciju sporazuma kako bi se osigurale “trenutne i nesmetane” isporuke žitarica, prehrambenih proizvoda i đubriva iz Rusije i Ukrajine.

“Ovo je neophodno kako bi se zadovoljila potražnja u zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama, posebno u Africi”, dodaje se.

Lideri G20, izuzev ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, okupili su se na dvodnevnom samitu kako bi razmijenili mišljenja o trgovini, klimi i drugim globalnim problemima.

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i UN-a, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Moskva se žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze u vezi s ruskim izvozom žitarica da postoje ograničenja u plaćanju, logistici i osiguranju pošiljki žitarica i đubriva te da se ne isporučuje dovoljno ukrajinskog žita u zemlje u potrebi.

Turkiye navodi da bi sporazum trebao biti nastavljen rješavanjem brojnih nedostataka koji su identifikovani te da ne postoji alternativa sporazumu potpisanom u julu 2022.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Lideri #G20 #cijene #napore #Turkiye #oko #dogovora #crnomorskom #žitu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker