NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Marin: Nema većih problema sa zahtjevom Finske za NATO

Proces članstva bi trebao biti brži, rekla je Marin u govoru na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu, dodajući da su obje države u potpunosti spremne za NATO

 

Nema većih problema sa nastojanjem Finske za članstvo u NATO-u, ali bi ih moglo biti sa Švedskom, izjavila je u utorak finska premijerka Sanna Marin, javlja Anadolija.

Proces članstva bi trebao biti brži, rekla je Marin u govoru na panelu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u švicarskom Davosu, dodajući da su obje države u potpunosti spremne za NATO.

Na pitanje da li postoje prepreke na tom putu, poput prigovora Turkiye zbog sigurnosnih zabrinutosti, Marin je istakla da nema većih problema kada je u pitanju Finska.

“Nema tako velikog problema sa Finskom, možda postoje problemi sa Švedskom. Ali iz naše perspektive, veoma je važno da Švedska i Finska idu zajedno u NATO jer dijelimo isto sigurnosno okruženje”, rekla je Marin.

Dodala je da se očekuje da Mađarska odobri njihov ulazak u NATO.

“Još čekamo dvije države. Jedna od njih je i Mađarska, koja će završiti ratifikaciju čim s radom počne njihov parlament”, kazala je Marin te dodala:

“Turkiye je već drugo pitanje. Razgovarali smo i dogovorili se na samitu NATO-a o koracima koje ćemo poduzeti i te smo korake poduzeli. Sada čekamo ratifikaciju Turkiye.”

Finska i Švedska službeno su u maju prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, napuštajući višedecenijsku vojnu neutralnost, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Turkiye je kao važna članica NATO-a izrazila prigovore, optužujući dvije nordijske zemlje da toleriraju, pa čak i podržavaju terorističke organizacije.

U junu su Turkiye, Švedska i Finska potpisale memorandum na samitu NATO-a kako bi odgovorile na legitimne sigurnosne brige Ankare, utirući put konačnom članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker