SVIJET

Medijska pismenost ključ borbe protiv dezinformacija

Globalni medijski forum pod nazivom “Novi mediji u eri 4. industrijske revolucije“ u Šuši, simboličnom gradu Karabaha, završen je nakon panela o borbi protiv dezinformacija i sigurnosti novinara, javlja Anadolu.

U azerbejdžanskom gradu Šuša, koji ima poseban historijski značaj za narod Azerbejdžana, održavao se trodnevni Global media forum, koji je okupio 250 istraživača iz 50 država svijeta na polju geopolitike, odnosa, univerzitetskih profesora, eminentnih svjetskih medijskih radnika, političkih predstavnika te diplomata,

Na panelu “Trendovi potrošnje u novim medijima i medijska pismenost (metode borbe protiv dezinformacija i lažnih vijesti)“ stručnjaci su razmijenili mišljenja o kreiranju medijskih proizvoda, mogućnostima koje nude tradicionalni mediji i društveni mediji, te borbi protiv lažnih vijesti.

Panel pod nazivom “Sigurnost novinara“ fokusiran je na unapređenje komunikacijskih mehanizama u kriznim situacijama, podizanje svijesti o opasnostima i izazovima sa kojima se novinari suočavaju u zonama sukoba, razvoj profesionalnog konfliktnog novinarstva i sigurnost.

Predsjednik Azerbejdžanske agencije za razvoj medija Ahmet Ismailov dao je izjavu novinarima nakon foruma i podsjetio da je događaj otvorio predsjednik Iham Aliyev.

Dodao je da je Aliyev odgovarao na pitanja domaćih i stranih novinara i iznio svoje stavove o medijskim reformama u Azerbejdžanu.

“Na tribini se razgovaralo o aktuelnim problemima medija u savremenom svijetu i rješenjima. Razgovaralo se i o efektima umjetne inteligencije na novinarstvo. Široko se raspravljalo o razlikama između tradicionalnih medija i novih medija, te budućnosti tradicionalnih medija. Na tribini je došlo do mišljenja da je medijska pismenost jedan od najvažnijih elemenata u borbi protiv dezinformacija“, kazao je Ismailov.



Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.




Source link
#Medijska #pismenost #ključ #borbe #protiv #dezinformacija

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker