Vijesti iz Turske

Međunarodna medresa “Šehid Munur Alkan” iz Tekirdaga primit će 20 učenika iz zemalja Balkana

Međunarodna medresa “Šehid Munur Alkan” iz Tekirdaga, u Turskoj priprema se za novu školsku godinu u kojoj će primiti 20 učenika s područja Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Grčka, Bugarska i Rumunija), javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi intervjui s učenicima koji žele pohađati medresu, koja djeluje od 2017. godine, održani su u Bosni i Hercegovini.

Ridvan Dinc, direktor Međunarodne medrese ”Šehid Munur Alkan“, koji je prisustvovao intervjuima organiziranim u saradnji s uredima za vjerske poslove i obrazovanje pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu, u izjavi za AA kazao je kako će iz osam balkanskih zemalja primiti 20 učenika.

”Naša država će snositi troškove smještaja i hrane za studente, a škola daje stipendije“, pojasnio je Dinc.

Dodao je i kako škola snosi troškove boravka i zdravstvenog osiguranja.

Osvrnuo se na saradnju i projekte u okviru kojih primaju učenike kako iz Turske, tako i iz balkanskih zemalja.

Dinc je ukazao na to da učenici uz Program stipendiranja (Turkiye Burslari) kojeg organizira Direkcije za dijasporu i srodne zajednice Turske (YTB) imaju mogućnost studiranja u Turskoj, te da je učenicima pružen svaki vid podrške.

Ebubekir Atilla, direktor Ureda za obrazovanje distrikta Suleymanpasa, kazao je kako učenici koji završe srednjoškolsko obrazovanje imaju mogućnost nastavka studija u Turskoj.

”Naši učenci mogu birati fakultete u oblastima medicine, inženjerstva, prava, političkih nauka… Mogu studirati šta god žele“, rekao je Atilla.

Podsjetio je kako je ovo jedina škola te vrste u Trakiji, te da se glavna zgrada kampusa univerziteta nalazi u Suleymanpasi. Prema njegovim riječima, zainteresirani kandidati dodatne informacije mogu dobiti na internet stranici škole.

Delegacija, koju pored Dinca i Atille čine i šef odjela Onder Atik te profesor matematike Unal Aslan, nakon Bosne i Hercegovine intervjue će održati u Sandžaku.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Međunarodna #medresa #Šehid #Munur #Alkan #Tekirdaga #primit #će #učenika #zemalja #Balkana

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker