POLITIKA

MVP BiH Konaković boravi u Washingtonu u okviru radne posjete SAD-u

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u okviru koje se u Washingtonu sastao sa savjetnikom State Departmenta Derekom Cholletom, delegacijom Svjetske banke koju su predvodili izvršni potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio i izvršni direktor Koen Davidse te profesorom na Univerziteta “John Hopkins” Edwardom Josephom, javlja Anadolu.

Na sastanku ministra Konakovića i savjetnika Cholleta razgovarano je o jačanju suradnje BiH i SAD-a, aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, reformskim procesima, putu BiH u EU i NATO… Ministar Konaković je izvijestio sugovornika o napretku BiH kada je riječ o europskim integracijama u razdoblju od formiranja Vijeća ministara BiH u januaru ove godine. Ocijenio je da su jasno vidljive ubrzane reforme i napori, koji naša zemlja čini, kako bi do kraja godine otpočeo proces pristupnih pregovora između Europske unije i Bosne i Hercegovine.

Savjetnik Chollet je ponovio je da su Sjedinjene Američke Države predane očuvanju stabilnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te da s pozornošću prate zbivanja u BiH i regiji. Ponovio je spremnost američke administracije da kroz aktivnu ulogu doprinese stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o sigurnosnim izazovima, ruskom utjecaju na zbivanja u našoj regiji kao i mogućim posljedicama tog utjecaja na europske integracije. Potvrđena je američka opredijeljenost da bude čvrsto uz BiH u trenutcima kada se donose važne odluke za našu zemlju.

Tijekom boravka u Washingtonu, ministar Konaković je danas održao sastanak sa izaslanstvom Svjetske banke, koje su činili potpredsjednik za financiranje razvoja Akihiko Nishio, izvršni direktor Koen Davidse i direktor za mobilizaciju resursa pri Međunarodnoj razvojnoj asocijaciji Dirk Reinermann.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o pozitivnim koracima koje je Bosna i Hercegovina napravila od formiranja aktualnog Vijeća ministara. Posebno je istaknuta činjenica da je BiH postala 55. zemlja kontributor u IDA (Međunarodna asocijacija za razvoj) što predstavlja veliki iskorak za zemlju koja je od primatelja pomoći u postratnom periodu postala donatorom. Sugovornici su se složili da je suradnja Bosne i Hercegovine i Svjetske banke jako dobra, što rezultira i brojnim projektima. Izvršni direktor Davidse je ponudio ekspertizu Svjetske banke na putu koji BiH očekuje u pregovorima sa EU. Ministar Konaković je naglasio da će BiH intenzivnije raditi na izmjeni zakona, ubrzanju usvajanja projekata i drugim administrativnim mjerama koje bi poboljšale i ubrzale upravljanje projektima Svjetske banke u Bosni i Hercegovini.

O aktualnoj situaciji u BiH i globalnim izazovima uslijed rata u Ukrajini, ministar Konaković je razgovarao tijekom susreta sa vanjskopolitičkim analitičarem i profesorom na Univerziteta “John Hopkins” Edwardom Josephom.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#MVP #BiH #Konaković #boravi #Washingtonu #okviru #radne #posjete #SADu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker