POLITIKA

Naš stav prema budućim vladama u Afganistanu ovisit će o postupcima talibana

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price izjavio je da vlasti Sjedinjenih Američkih Država i dalje nastavljaju razgovore s predstavnicima talibana u Dohi, javlja Anadolu Agency (AA).

“Naš stav prema budućim vladama u Afganistanu ovisit će o postupcima te Vlade i samom djelovanju talibana”, rekao je Price na dnevnom brifingu za medije.

Istakao je da je svo osoblje, uključujući američkog ambasadora u Kabulu, prebačeno na Međunarodni aerodrom “Hamid Karzai” u glavnom gradu Afganistana, te dodao da su na sigurnom i da Ministarstvo obrane SAD-a pokušava uspostaviti sigurno okruženje kako bi bili nastavljeni vojni i komercijalni letovi.

Istakavši da su SAD u stalnoj koordinaciji sa međunarodnim partnerima, Price je kazao da je američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao telefonom sa mnogim ministrima vanjskih poslova, uključujući i turskog kolegu Mevluta Cavusoglua.

Na pitanje hoće li SAD i dalje priznavati predsjednika Ashrafa Ghanija koji je napustio Afganistan, Price je kazao da u toj državi nije izvršena uobičajena tranzicija vlasti i da SAD zajedno sa međunarodnom zajednicom pokušavaju utvrditi ko će biti priznat kao vođa u Afganistanu.

“Nastavljamo razgovore s predstavnicima talibana u Dohi. Američka vojska je također uspostavila komunikaciju s talibanima na terenu u Kabulu”, rekao je Price.

Poručio je da SAD neće sarađivati ​​s Vladom u Afganistanu koja ne poštuje osnovna ljudska prava i koja pruža utočište teroristima.

Istakavši da će SAD zadržati diplomatsko prisustvo na Međunarodnom aerodromu “Hamid Karzai“ sve dok je situacija sigurna, Price je još naveo da će na taj način mnogi državljani Afganistana koji su pomagali SAD-u moći napustiti zemlju.

Talibani su u nedjelju ušli u Kabul i preuzeli kontrolu nad Afganistanom, prvi put nakon blizu 20 godina.

Poslije pada afganistanskih vlasti, u fokusu pažnje nalazi se osiguravanje sigurnosti civila i evakuiranih osoba, te prijenos vlasti.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Naš #stav #prema #budućim #vladama #Afganistanu #ovisit #će #postupcima #talibana

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker