POLITIKA

Nećemo da pripadamo nijednom bloku

Prikazom naoružanja, vojne opreme i dela sposobnosti Vojske Srbije, u niškoj Tvrđavi počela je centralna svečanost obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakli su na manifestaciji da je Vojska Srbije sve efikasija, a država vojno neutralna, javlja Anadolu.

Državna delegacija provela je oko sat i po vremena u razgledanju pešadijskog naoružanja, borbenih vozila, PVO sistema i modernizovanih tenkova i posmatrala nalete vazduhoplova, padobranske skokove, prikaze borenja i bacanja noževa.

Vučić je rekao da je Vojska Srbije dobila značajna pojačanja u oruđu i oružju ističući da je reč o ogromnim ulaganjima koja su neproporcionalna u odnosu na ekonomsku snagu države.

“Ali mi smo zemlja koja je jedina vojno neutralna u ovom delu, i zahvaljujući Srpskoj to je slučaj i sa Bosnom i Hercegovinom, ali je u potpunom okruženju zemalja koje pripadaju jednom vojnom bloku. A mi želimo ljubomorno da čuvamo svoju vojnu neutralnost, da sami brinemo o svom nebu, svojoj zemlji i deci i to ćemo nastaviti da radimo. Nećemo da pripadamo nijednom bloku. Dičimo se činjenicom da smo slobodna i slobodarska zemlja, dičimo se crveno-plavo-belom trobojkom i dičimo se svojom snažnom i sve efikasnijom vojskom“, rekao je Vučić.

Rekao je da je Srbija u odnosu na period od pre nekoliko godina, osim vojno, jača i privredno.

“Jača je i u smislu broja zaposlenih, u smislu izgrađenih kilometara puta, pruga, u smislu novih bolnica, škola… To je ono čime možemo da se dičimo i to je ono što našoj zastavi, slobodi, jedinstvu daje smisao“, istakao je predsednik čestitajući praznik Srbima širom sveta.

Vojnu opremljenost pohvalio je i Dodik.

“Mogu da izrazim zadovoljstvo činjenicom da Vojska Srbije stabilizuje svoje potencijale, da je spremna, sposobna da odbrani Srbiju, njen narod, teritoriju. Video sam ovde zaista opredeljene, obučene, motivisane vojnike i opremu koju nemam prilike da vidim nigde na drugom mestu. Nema slobodne države koja nema sigurne oružane snage, koja nema vojsku koja je opredeljena da je brani, vojsku koja nikad u istoriji nije napadala, ali uvek branila. Zato je važno da danas možemo našim ljudima, Srbima širom sveta, da kažemo da je ovo zaista napredak koji je nesumnjivo ogroman i koji je tražio mnogo napora“, rekao je Dodik.

Predsednik Srbije i RS-a od 18 sati prisustvuju svečanoj akademiji obeležavanja državnog praznika, dok će građani prikaz vojnog naoružanja moći da razgledaju do večernjih sati.

Današnji praznik obeležava se od 2020. godine, kada su se o tome dogovorile vlade Srbije i Republike Srpske, a za datum obeležavanja uzet je dan proboja Solunskog fronta 1918. godine.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nećemo #pripadamo #nijednom #bloku

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker