SVIJET

Nema mira bez uspostavljanja države Palestine

Osim rizika da dovede do još većih sukoba, sadašnji konflikt između Izraela i Palestine također ima potencijal da donese historijski mir, rekao je turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan u utorak, javlja Anadolu.

“Iz ovog rata bi mogli nastati veći ratovi, ali bi to također moglo dovesti i do historijskog mira. Naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan vjeruje da je historijski mir moguć”, rekao je Fidan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bejrutu, glavnom gradu Libana, u prisustvu libanskog kolege Abdallaha Bouhabiba.

Fidan je istakao da su “hegemonijske sile” godinama medijskim uticajem prikrivale pravu prirodu izraelsko-palestinskog pitanja, te napomenuo da je sada vrijeme da se tome stane u kraj.

“Sada je vrijeme da međunarodna zajednica poduzme ozbiljne korake ka dvodržavnom rješenju zasnovanom na granicama iz 1967. godine sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom države Palestine”, dodao je.

Istakao je također da mir neće zavladati regionom sve dok se odgađa uspostavljanje države Palestine.

“Upozoravamo na to već godinama. Molimo vas da obratite pažnju na upozorenja koja upućujemo”, kazao je Fidan.

Naglasio je da Turkiye čini sve napore da spriječi eskalaciju rata koji bi mogao pogoditi cijeli region, uključujući Liban, Egipat i Jordan.

“Okupirate nečiju zemlju. Zaplijenite mu kuću, izbacite ga van, dovedete nekoga i smjestite ga tamo, nazovete ga ‘doseljenikom’. To se zove krađa”, rekao je Fidan.

Naglasio je da je potrebno učiniti sve da civilno stanovništvo ne bude pogođeno.

“Razgovaramo o mjerama za zaustavljanje ove drame u Gazi i da osiguramo da civilno stanovništvo ne bude pogođeno. U bliskom smo kontaktu sa državama u regionu, posebno po pitanju isporuke humanitarne pomoći stanovništvu u Gazi”, dodao je.

Poručio je da će zvanična Ankara nastaviti napore s ciljem uspostavljanja trajnog mira u regiji.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 2.848 Palestinaca, uključujući 750 djece, ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva u Gazi.

Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje, dok vode, hrane, goriva ponestaje, kao i medicinskih zaliha. Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja od izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

U sukobima je ubijeno više od 1.400 Izraelaca.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nema #mira #bez #uspostavljanja #države #Palestine

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker