POLITIKA

Nema opravdanja za ubijanje nedužnih civila u Gazi

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas se oglasio povodom sinoćnjeg bombardovanja baptističke bolnice Al-Ahli u Gazi, u kojem je poginulo stotine palestinskih civila, prenosi Anadolu.

“Polazeći od ocjena i stavova koje sam javno saopćio 8. oktobra 2023, još jednom najoštrije osuđujem ubijanje nedužnih civila. Ne postoje više i manje vrijedni ljudski životi. Svako onaj ko ubije jednog nevinog čovjeka je zločinac“, naglasio je Bećirović te nastavio:

“Nedvosmisleno osuđujem brutalni napad na Al-Ahli Arabi Baptist bolnicu u Gazi u kojem su ubijeni nevini palestinski civili, među kojima je i veliki broj djece i žena. Napadi na bolnice, koje predstavljaju simbol nesebične pomoći ljudima, su napadi na humanost. Zaštita medicinskog osoblja, medicinskih ustanova, pružanje medicinske pomoći ranjenicima i bolesnicima, zagarantovani su međunarodnim humanitarnim pravom. Izražavam svoje duboko saučešće sa porodicama žrtava ovog užasnog napada, kao i sa porodicama žrtava u svim prethodnim napadima. Ubijanje nedužnih civila, nasilje i odvratni terorizam su neprihvatljivi za Bosnu i Hercegovinu.“

Bećirović je dodao da se u Bosni i Hercegovini ne smije promovirati mržnja i osveta, već kultura dijaloga i tolerancije, kao i politika mirnog rješavanja sporova.

“Naša država će nastaviti graditi poziciju aktivnog, principijelnog i kredibilnog subjekta na međunarodnom planu. U interesu je cijelog čovječanstva hitno zaustavljanje prolijevanja nedužne krvi i okončanje sukoba na Bliskom istoku. Civilizirani ljudi iskreno saosjećaju sa porodicama žrtava, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili neku drugu pripadnost. Zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države – Izraela i Palestine, jedino je dugoročno rješenje“, poručio je Bećirović.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nema #opravdanja #ubijanje #nedužnih #civila #Gazi

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker