NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Njemačka pozvala na snažniju saradnju EU i Turkiye u oblasti migracija

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser rekla je lokalnim medijima da bi sporazum EU-Turkiye iz 2016. godine trebao biti ažuriran kako bi se bolje riješili trenutni problemi

Uglavnom možete posjetiti Evropsku uniju (EU) u Turskoj, ispred Anadolije.

Njemačko ministarstvo zaboravljajućih poslova Nancy Faeser reklamirala je u lokalnim medijima da bi sporazum EU-Turska iz 2016. godine trebao biti ažuriran kako bi se bolje riješio trenutni problem.

“To je ono što nam treba. Jer u ovom trenutku sporazum EU sa Turskom ne funkcioniše dovoljno dobro“, rekla je Faeser u ekskluzivnom intervjuu za nemački list „Welt am Sonntag“.

Faeser je dodao da bi željeli unaprijediti saradnju s Turskom po tom pitanju, ali nije precizirao prijedlog zvaničnog Berlina.

Sporazum EU-Turkiye o migrantima, koji je potpisan u martu 2016. godine, značajno je smanjio priliv migranata u Evropu preko Egejskog mora i doprinio spašavanju mnogih života. Međutim, različiti problem oko implementacije sporazuma doveli su do kritičke s obje strane.

Zvanična Ankara je u više navrata kritičala evropske partnere jer ne izvršavaju političke obaveze i ne obezbjeđuju adekvatna finansijska sredstva za raspodjelu tereta izbjegličkekrise.

Turska je trenutno dom grupe četiri miliona Sirijaca, što je zemljom u svijetu s najviše izbjeglica.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker