EKONOMIJANAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Norveška energetska kompanija Equinor svu imovinu u Azerbejdžanu prodaje firmi SOCAR

Equinor, koji u Azerbejdžanu posluje od 1992. godine, naveo je da je odluka o kojoj je riječ donesena kao rezultat procesa preoblikovanja međunarodnih naftnih i gasnih aktivnosti norveške kompanije

Norveška energetska grupa Equinor objavila je da je potpisala sporazum o prodaji svih svojih sredstava u Azerbejdžanu nacionalnoj naftnoj kompaniji Republike Azerbejdžan – SOCAR, javlja Anadolu.

Kako je objavio Equinor, obrtna sredstva kompanije u Azerbejdžanu uključuju sadašnji udio od 7,27 posto u najvećem azerbejdžanskom naftnom basenu Azeri-Chirag-Guneshli (ACHG) i 8,71 posto u naftovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), kao i udio od 50 posto u naftnom polju u Karabahu.

U saopštenju nisu navedeni detalji o iznosu prodaje ali je istaknuto da će proces prijenosa imovine biti završen uz potrebne zakonske propise.

Equinor, koji u Azerbejdžanu posluje od 1992. godine, naveo je da je odluka o kojoj je riječ donesena kao rezultat procesa preoblikovanja međunarodnih naftnih i gasnih aktivnosti norveške kompanije.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker