BALKAN

Novinari zahtijevaju ostavku ministra Beroša i istragu o smrti kolege Matijanića

Više stotina prosvjednika na prosvjedu “Oprostite što smetam, ne mogu disati” u Zagrebu, koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je smjenu hrvatskog ministra zdravstva Vilija Beroša zbog smrti novinara Vladimira Matijanića kojem sustav nije pružio adekvatnu liječničku pomoć iako je imao COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se ispred sjedišta Hrvatskog novinarskog društva (HND), odakle se povorka iza velikog transparenta “Oprostite što smetam, ne mogu disati” zaputila na Trg svetog Marka, ispred Vlade Republike Hrvatske i Sabora.

Prosvjednici, na čelu s predsjednikom HND-a Hrvojem Zovkom, poručili su kako traže preuzimanje odgovornosti za smrt kolege, nagrađivanog novinara Vladimira Matijanića, koji je preminuo od posljedica zaraze koronavirusom, s tim da unatoč više poziva koje je uputio prema zdravstvenom sustavu nije hospitaliziran niti adekvatno pregledan.

Prosvjednici traže neovisnu istragu okolnosti smrti Matijanića, kao i ostavku ministra zdravstva Beroša.

“Uputit ćemo se na Markov trg da kažemo Viliju Berošu što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju slučaj. Ovo je prosvjed koji se tiče svih hrvatskih građana. Smrt Vlade Matijanića nije jedina koja se tako dogodila, mnogi naši građani čije priče nisu dospjele u javnost doživjeli su istu sudbinu i ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika”, poručio je Zovko.

Na Markovom trgu su upućeni zvižduci i povici “Vili, odlazi!” okupljenih upućenih ministru zdravstva Berošu i premijeru Andreju Plenkoviću.

“Šest mjeseci lažu, manipuliraju i mašu s nalazom fantomskog, političkog povjerenstva koje je više djelovalo kao odred za sanaciju štete. Država je ubila Vladu Matijanića prije šest mjeseci, sada ga želi zataškavanjem ubiti po drugi put”, poručeno je na Trgu svetog Marka.

Uz glavni transparent “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, na kojem su zapisane riječi preminulog novinara upućene telefonom prema zdravstvenim radnicima, prosvjednici su nosili poruke: “Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!”, “Mijenjamo Vladu za Matijanića” te rečenice iz razgovora Matijanića s liječnicima koje ukazuju na propuste hrvatskog zdravstvenog sustava u zbrinjavanju oboljelih od COVID-19, ali i svih ostalih pacijenata.

Prosvjed je održan šest mjeseci nakon smrti novinara Vladimira Matijanića, koji je umro 5. kolovoza/augusta prošle godine, zadnje sate života provodeći bez stručne zdravstvene skrbi u svom stanu u Splitu, nakon što mu u pet dana nije pružena adekvatna medicinska skrb.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Novinari #zahtijevaju #ostavku #ministra #Beroša #istragu #smrti #kolege #Matijanića

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker