POLITIKA

OHR novim desantom na ustavni poredak FBiH kompromituje budući rad Ustavnog suda BiH

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo izjavio je kako Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) novim desantom na ustavni poredak Federacije BiH kompromituje budući rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

U saopćenju iz Kabineta potpredsjednika Federacije Lende podsjećaju kako je u medijima objavljeno da su članovi Komisije za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz redova opozicije, lično i pojedinačno kontaktirani od strane Ureda visokog predstavnika.

“Navodno, tema je bilo njihovo prisustvo sjednici ove komisije na kojoj bi Trojka trebala da ispuni želju Dragana Čovića i prema Predstavničkom domu pošalje ime samo jednog kandidata za mjesto sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, ime Marina Vukoje. Duboko uznemirava i zabrinjava saznanje da Visoki predstavnik ponovo priprema desant na ustavni poredak Federacije Bosne i Hercegovine skupljajući većinu u korist HDZ-a u parlamentarnim komisijama, a s ciljem ispunjavanja želje Dragana Čovića i imenovanja sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine prema njegovom diktatu”, navodi Lendo.

Dodaje kako “narod zna i narod pamti način na koji je Visoki predstavnik prvo izmijenio izborna pravila u izbornoj noći, kako je suspendovao Ustav Federacije BIH, pogazio izbornu volju Bošnjaka, lišio Bošnjake ustavnih i političkih prava i nametnuo im vladu koju narod nije birao. Takav udar na vladavinu prava, pravnu sigurnosti i ustavni poredak, nije zabilježen u demokratskim društvima koja počivaju na civilizacijskim vrijednostima i ljudskim pravima”.

Najave da će se nešto slično ponovo desiti izazivaju strah i duboku zabrinutost, posebno iz razloga što Visoki predstavnik zna dobro šta radi, kakve su razorne posljedice njegovog činjenja i u čiju korist to radi, dodaje Lendo.

“Sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine ostaje najmanje 20-25 godina. Marin Vukoja u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine je produžena ruka hrvatske nacionalne politike, ali i srpske nacionalne politike s obzirom na sinhronizaciju koja postoji između te dvije politike. Ustavni sud Bosne i Hercegovine u brojim odlukama, stavljao je van snage separatističke pravne propise, štitio imovinu i stvarao sudsku praksu koja je osnovni alat zaštite ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sve to je sada u neposrednoj opasnosti. Sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine moraju biti birani na osnovu njihovih znanja i kompetencija. Njihove lične kvalitete, profesionalni rezultati ostvareni u sudskim i tužilačkim klupama i akademski uspjesi treba da budu svjedoci njihovih kvaliteta i kompetencija. Samo tako izabrane sudije mogu dati doprinos jačanju vladavine prava, pravne sigurnosti i osigurati da Bosna i Hercegovina jednog dana postane članica Evropske unije”, zaključeno je u pisanoj izjavi Lende.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#OHR #novim #desantom #ustavni #poredak #FBiH #kompromituje #budući #rad #Ustavnog #suda #BiH

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker