BALKANNAJNOVIJE VIJESTIPOLITIKA

Osmani s Cameronom: Članstvo Kosova u NATO-u neophodan korak za mir i stabilnost u regionu

-Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Davidom Cameronom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani primila je u četvrtak na sastanku ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Camerona, prenosi Anadolu.

Kako se navodi u saopštenju njenog kabineta, na sastanku se razgovaralo o “odličnim odnosima između Kosova i Velike Britanije, o posvećenosti produbljivanju međudržavne saradnje, jačanju međunarodne pozicije Kosova, kao i o sigurnosnoj situaciji u regionu i šire.”

Osmani se zahvalila Cameronu na nepokolebljivoj podršci Velike Britanije njenoj zemlji, uključujući i diplomatsku podršku u procesu evropskih integracija Kosova u međunarodnim institucijama.

Predsjednica Kosova je ponovila važnost članstva njene zemlje u NATO-u, počev od uključivanja u Partnerstvu za mir, kao neophodan korak za obezbjeđivanje dugoročnog mira i sigurnosti u regionu i šire.

Naglasila je i važnost članstva Kosova u Vijeću Evrope radi daljeg jačanja i unapređenja ljudskih prava.

“Na sastanku se razgovaralo i o sigurnosnoj situaciji u regionu i šire, i tom prilikom je Osmani upoznala sekretara Camerona sa stalnim naporima Srbije za destabilizaciju, uključujući akt agresije i teroristički akt protiv Kosova, 24. septembra. Predsjednica se zahvalila sekretaru Cameronu na povećanju broja britanskih trupa u okviru KFOR-a, naglasivši važnost saradnje za osiguravanje granice sa Srbijom”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Osmani govorila i o “terorističkim grupama podržanih od Beograda, koje nastavljaju da stvaraju strah i zastrašivanje unutar srpske zajednice.”

“Osmani je istakla da je Kosovo primjer u regionu u pogledu prava nevećinskih zajednica, te je potvrdila punu posvećenost zemlje ka osnaživanju svakog građanina, bez razlike”, navodi se.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker