POLITIKA

Otvorene mogućnosti proširivanja saradnje BiH i Srbije

Današnji sastanak pokazao je ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, značit će jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, javlja Anadolu Agency (AA).

Cikotić se u Zvorniku sastao s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandrom Vulinom.

Potpisano je i nekoliko sporazuma između dvije zemlje o pograničnom saobraćaju, graničnim prelazima i zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima te Aneks Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o zajedničkim lokacijama na graničnim prelazima za zajedničku lokaciju na graničnom prelazu Bratunac (novi most) – Ljubovija (novi most).

Cikotić je na konferenciji za medije govorio je o sastanku kojem su prisustvovale delegacije dvije zemlje te njegovom značaju u sferi sigurnosti.

”Mislim da smo danas postigli jednu vrstu očekivanog razumijevanja na bazi već postojeće dobre saradnje između dva ministarstva, između velikog broja agencija koje sarađuju, kao što uostalom i jeste trend u saradnji između BiH i Republike Srbije uopšte”, rekao je Cikotić.

Naveo je kako je danas razgovarano vrlo otvoreno i konkretno.

”Dotakli smo se i ilegalnih migracija, koje su jedna ozbiljna sigurnosna prijetnja i za Republiku Srbiju i za BiH. Otvorili smo i mogućnosti proširivanja saradnje tamo gdje postoji obostrani interes i u tom pogledu cijenim da je ovaj današnji sastanak veoma konstruktivan. Pokazao je jednu ozbiljnost, odgovornost, s jedne i druge strane, i mislim da će značiti jedan novi iskorak u smislu sigurnosne saradnje između BiH i Republike Srbije,” rekao je Cikotić.

Odgovarao je i na pitanja medija u vezi napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici 2015. godine.

”Ne ulazeći u sve špekulacije koje su vezane za taj slučaj, ja sam prepustio prostor direktoru Agencije za istrage i zaštitu koja od učesnika sastanka jedina ima neku konkretnu ulogu u toj istrazi i on je upoznao i ministra i njegove saradnike da je slučaj aktivan. Vodi ga Tužilaštvo BiH, sarađuju agencije koje su za to nadležne i u tom pogledu i za ovu priliku toliko”, rekao je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH rekao je i kako jedan oda aspekata danas postignutog određenog suglasja je činjenica da slično gledaju na mnoge izazove.

”Ja sam kazao da je ideal naših sigurnosnih struktura da budemo na nivou saradnje na kojem sarađuju kriminalci. Naime, oni sarađuju daleko neposrednije s većim stepenom interesa, povjerenja, bez ikakvih prepreka i tako dalje. Mislim da smo danas u tom pogledu postigli jedno razumijevanje, uz učešće velikog broja kompetentnih saradnika, odnosno direktora agencije ili nosioca odgovornosti i ja mislim da ćemo u tom pogledu imati razloga da se u danima koji su pred nama, nadamo boljoj saradnji, a vrijeme će pokazati koliko su naša nadanja opravdana”, rekao je Cikotić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Otvorene #mogućnosti #proširivanja #saradnje #BiH #Srbije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker