POLITIKA

Ovo će biti najprometniji put za 20 do 25 godina

U Merošini kod Niša otvoreno je prvih 5,5 kilometara “Autoputa mira“ koji će u dužini od 77 kilometara povezivati Niš i Merdare, što će biti deo putne mreže koja preko Prištine i Tirane vodi do Drača, javlja Anadolu.

Srbijanski predsednik Aleksandar Vučić i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre na svečanom otvaranju govorili su o velikom značaju ovog kapitalnog projekta.

Put će, kako je naveo Žiofre, povezivati jug Srbije sa zapadno-balkanskom mrežom i omogućiti slobodan tok ljudi, robe i kapitala od Niša preko Prištine do Tirane i Drača.

“Ovo je novi put koji treba da bude put mira, stabilnosti i pomirenja i zato smo ga nazvali ’Autoput mira’. Deonica koju danas svečano otvaramo prvi je segment mnogo većeg projekta koji će Niš i druge gradove u ovom delu Srbije povezati sa Jadranom sve do Drača. Smatramo da će autoput Niš – Merdare biti kičma regioalne putne mreže“, naglasio je Žiofre.

Istakao je da je izgradnja autoputa deo sveobuhvatnijeg evropskog investicionog plana za Zapadni Balkan za velike infrastrukturne projekte koji će do 2027. godine, prema njegovoj najavi, mobilisati i do trideset milijardi evra.

“Rešeni smo da nastavimo dobru saradnju sa Srbijom i predstavnicima lokalnih vlasti na daljem podizanju čitavog transportnog sistema, pogotovo sa njenim susedima. Veze koje Srbija ima sa Evropskom unijom već su jake, a postaće još jače u budućnosti“, kazao je šef delegacije EU-a u Srbiji.

Dodao je da Evropska unija u Srbiji radi i na izgradnji brze pruge Beograd – Niš i elektrifikaciji pruge koja povezuje Niš i Bugarsku.

Vučiić je zahvalio Evropskoj uniji na “velikoj podršci i pomoći“.

“Oni su nama za ovaj put dali četrdeset miliona evra poklona. To se kaže, valjda, grant. Četrdeset miliona evra smo dobili na poklon od poreskih obveznika Evropske unije. Hvala im na tome. To je veliki novac za našu zemlju, to je za nas na ovom području 3.5 ili 4 kilometra punog profila autoputa i beskrajno im hvala na tome. Posebno tu blagodarnost dugujem Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj koje su bili dobri finansijeri i pod veoma, veoma povoljnim uslovima pristali da nam pomognu u izgradnji ovog kapitalnog objekta“, rekao je Vučić.

Zatim je objasnio zašto projekat naziva kapitalnim.

“Ja sam ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima, i sa Albancima na Kosovu i Metohiji, i sa Albancima u Prištini, i sa Srbima u Gračanici, i sa Albancima u Tirani i Draču. I samo da objasnim Srbima i svima koji ne žele da vide budućnost i zašto moramo da gradimo. I zato se ja nadam, gospodine Žiofre, da vi nama obezbedite još 60-70 miliona evra poklona, zato što će ovo biti jedan od najprometnijih autoputeva za samo 20 do 25 godina“, kazao je Vučić.

Istakao je i da će budući autoput biti od velikog značaja za napredak Topličkog okruga.

“Povezivanje sa ljudima drugih nacionalnosti, ljudima sa kojima nismo uvek bili prijatelji, je od velike važnosti. Zašto ne bismo našu višnju prodavali bilo gde u svetu i najlakše došli do Drača, do luke, i mogli da izvozimo gde hoćemo? Zašto mnoge druge stvari iz naših fabrika ne bismo na takav način prodavali? Nama je trgovina sa Albanijom porasla 37-38 posto samo u godinu i po dana. Moramo da budemo ti koji se ne plašimo saradnje, da budemo promoteri saradnje, da privlačimo ljude, da zarađujemo više i da živimo bolje, da vodimo politiku spajanja i povezivanja, a ne sukoba i razdvajanja“, naveo je Vučić

Od predstavnika Evropske unije zatražio je pomoć u dovođenju investitora u Nišavski i Toplički okrug, obećao da će nastaviti ulaganje u pet okruga – Toplički, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski. Takođe, istakao je da je stopa rasta od presudnog značaja za Srbiju, kao i da je njen javni dug pod kontrolom.

Kako piše u saopštenju Koridora Srbije, za prve četiri deonice autoputa, od Niša do Beloljina, obezbeđeno je 225,6 miliona evra. Investicioni grant EU-a iznosi 40.6 miliona evra, 85 miliona evra je zajam od Evropske banke za obnovu i razvoj, a 100 miliona evra zajam od Evropske investicione banke.

Put od Niša do Merdara ukupne dužine 77 kilometara imaće 88 mostova, sedam raskrsnica i 35 tunela.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Ovo #će #biti #najprometniji #put #godina

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker