BALKANNAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Palestinska zajednica u BiH poručila gradonačelniku Mostara: Ko može biti neutralan na ubijanja djece u Gazi

Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Marija Kordića, iz Udruženja Palestinske zajednice u BiH obavijestili su javnost da odustaju od zahtjeva za održavanje mirnog skupa podrške palestinskom narodu u Mostaru

 

Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini saopćilo je kako još uvijek nije dobilo službeni odgovor na zahtjev za održavanje mirnog skupa u podrške palestinskom narodu koji je trebao biti održan u subotu u Mostaru, javlja Anadolu.

Iz Palestinske zajednice u BiH oglasili su se u povodu medijskih istupa gradonačelnika Mostara Marija Kordića, koji je poručio kako “Grad neće dati saglasnost za subotnji skup podrške palestinskom narodu u Mostaru”.

“Imajući u vidu izjavu gradonačelnika Kordića, naše Udruženje, poštujući zakone i procedure i ne želeći da se mirni skup podrške na bilo kakav način politizira, a agresija na palestinski narod koristi u političke svrhe, ovim putem informira javnost da javno odustaje od zahtjeva”, piše u saopćenju.

Naveli su također kako je Bosna i Hercegovina demokratska zemlja i da bi shodno tome svi građani trebali imati prava na mirna okupljanja, te nastavili: “Iznenađeni smo i razočarani ovakvom reakcijom gradonačelnika Kordića koji zabranjuje mirni skup podrške palestinskom narodu, a dozvoljava da se izraelska zastava vijori Mostarom.”

Udruženje Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini podsjeća gradonačelnika Kordića da se grad Betlehem nalazi u okupiranoj Palestini i da su skupovi za mir u Palestini održani u gradovima širom svijeta, zadnjih nekoliko dana i u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Beogradu, Podgorici, Zagrebu, Sanskom Mostu.

“Želimo gradonačelnika Kordića javno upitati: Ko može biti neutralan na ubijanja djece, staraca, ranjenika i civila u Gazi? Kakva je to politika koja zabranjuje da se podigne glas protiv nasilja, a za mir? Mi znamo da su građani BiH, pa i građani Mostara uz nas. Pozive na skup smo uputili i predstavnicima katoličke i pravoslavne crkve, franjevcima i građanima svih nacionalnost”, zaključeno je u saopćenju.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker