POLITIKA

Počela sjednica Narodne skupštine RS zakazana nakon Inzkove odluke o zabrani negiranja genocida

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), a na čijem dnevnom redu se nalaze prijedlog zakona o neprihvatanju odluke visokog predstavnika i prijedlog izmjena Krivičnog zakonika RS, po hitnom postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

Predloženim izmjenama Krivičnog zakonika RS ubacuje se član “Povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda”.

Prvi stav predloženog člana zakona glasi: “Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine”.

“Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, drugi je stav a treći da ako je djelo iz prethodnog stava “izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina”.

” Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina”, navodi se u četvrtom stavu predloženog novog člana Krivičnog zakonika.

Prijedlogom zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH propisuje se da se ta odluka neće primjenjivati na teritoriji RS-a.

“Nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u pogledu primjene Odluke Visokog predstavnika”, navodi se u prijedlogu.

Sjednica je zatvorena javnost, a njeno održavanje dogovoreno je sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS-u, održanom u ponedjeljak povodom nedavne odluke visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida u Srebrenici.

Na tom sastanku odlučeno je da predstavnici iz RS-a neće učestvovati u donošenju odluka u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Predstavnici stranaka iz RS-a su na pomenutom sastanku usvojili nekoliko zaključaka među kojim je da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim. Osim toga odbačeno je svako nametanje na nivou BiH i konstatovano da “ne postoji legalni visoki predstavnik jer nije izabran u skladu sa predviđenom procedurom i odbačena je svaka saradnja sa njim”.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko, koristeći svoje ovlasti, donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Počela #sjednica #Narodne #skupštine #zakazana #nakon #Inzkove #odluke #zabrani #negiranja #genocida

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker