Vijesti iz Turske

Pod kontrolom 125 od 132 požara

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli saopćio je kako je od 132 požara koja su izbila u proteklih pet dana, njih 125 stavljeno pod kontrolu, a radi se na kontrolisanju ostalih sedam požarišta, javlja Anadolu Agency (AA).

Pakdemirli, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy u Centru za koordinaciju požarima u Milasu održali su konferenciju za medije.

Pakdemirli je tom prilikom kazao kako timovi za zaštitu šuma, pored gašenja požara na periferiji, ulažu velike napore u sprečavanju požara u blizini naselja.

Istakao je kako su naselja prioritet kada je riječ o požarima kako u Antaliji tako i Mugli.

”Nastavljen je požar u Marmarisu. Ovaj požar je trenutno stabilan. Uz vremenske uslove koji se mijenjaju u poslijepodnevnim satima nosi potencijalnu opasnost, ali naša ekipa nastavlja raditi na tome”, rekao je Pakdemirli.

Prema njegovim riječima o situaciji na terenu informirani su ministri i nadležne institucije.

Osvrnuvši se na požar u Koycegizu, ministar je kazao kako jačaju naročito snage na kopnu, te da intenzivne aktivnosti provode kako s kopna, tako i iz zraka.

”Požar u Koycegizu nastavlja bjesniti u brdovitom području. Tu interveniraju dva helikoptera i avion. Požar koji je daleko od naselja nastavlja tinjati. Ovaj požar je značajan i proširen na većem području”, rekao je Pakdemirli.

Prema njegovim riječima u toku su gašenja požara u Milasu, ali i dva požara u Seydikemeru, prema Mugli.

”Ali ovi požari su, u odnosu na druge, manje opasni. I dalje bjesni požar u Manavgatu. Danas je bilo riječi i o evakuaciji Gundogmusa. Tamo je požar nastavljen. Kada govorimo o Tunceli Hozatu, stigle su nove informacije i on je trenutno pod kontrolom. Trenutno nastavljaju tinjati požari u Mugli i Antaliji, koji su u fokusu“, rekao je Pakdemirli.

Dodao je kako je maloprije stigla i informacija o požaru koji je izbio u mjestu Sutculer, u Isparti. Tamo je poslan jedan avion, 15 cisterni i više od 200 vatrogasaca.

Pakdemirli je kazao kako su temperature zraka iznad 40 stepeni, puše brz vjetar, a niska je stopa vlažnosti.

”Nastavljena je naša borba u ovim teškim uslovima. Država, sa svim javnim institucijama, općinama, žandermerijom, Uredom za vanredne situacije (AFAD) i Nacionalnim spasilačkim medicinskim timom (UMKE), zdravstvenim ekipama, te prvenstveno hrabrim ljudima za zaštitu šuma rade na terenu. Trojica ministara su ovdje. Nastavit ćemo raditi dok se ne ugase požari, a naši građani vrate starom životu“, rekao je Pakdemirli.

Podijelio je i informaciju kako u akcijama gašenja požara učestvuje 16 aviona, devet bespilotnih letjelica, 51 helikopter, jedan bespilotni helikopter, više od 850 cisterni, više od 150 mašina i više od 5.000 ljudi koji rade na gašenju požara.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Pod #kontrolom #požara

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker