SVIJET

Pogled na vladavinu kralja Charlesa

Prošla je godina od smrti kraljice Elizabethe II, britanskog monarha sa najdužim stažem, koja je umrla na današnji dan prošle godine u Škotskoj u 97. godini, javlja Anadolu.

Na današnji dan 2022. godine, kraljica Elizabetha II, koja je bila na tronu 70 godina, preminula je dok je bila na odmoru u svom Balmoralu u Škotskoj. Imala je 97 godina.

Danas se obilježava godišnjica njene smrti i prva godina vladavine kralja Charlesa.

Uprkos fluktuacijama u javnom mnijenju nakon kraljičine smrti, istraživanje je pokazalo da većina Britanaca i dalje podržava instituciju monarhije.

Prema istraživanju, 62 posto Britanaca vjeruje da Velika Britanija treba da zadrži svoju monarhiju, dok se 26 posto zalaže za prelazak na izabranog šefa države.

Dodatnih 11 posto je neutralno.

Generacijski jaz postaje očigledan kada se analiziraju podaci. Među mladima od 18 do 24 godine, samo 37 posto podržava zadržavanje monarhije, dok bi 40 posto preferiralo izabranog šefa države.

Nasuprot tome, starije starosne grupe u velikoj mjeri podržavaju monarhiju, a 80 posto starijih od 65 godina zagovara njen nastavak.

Prvu godinu na prijestolju kralja Charlesa III obilježile su različite kritike, pri čemu je 59 posto Britanaca izrazilo odobravanje njegovog rada, dok samo 17 posto vjeruje da radi loše.

Percepcija javnosti o novom monarhu ukazuje na općenito pozitivan osjećaj, ali također odražava trajnu generacijsku podjelu. Mlađe demografske grupe obično su manje oduševljene Charlesovom vladavinom, dok stariji Britanci izražavaju snažnu podršku.

Podaci sugeriraju da bi se Charles i kraljevska porodica mogli suočiti sa stalnim izazovom u premošćivanju jaza između generacija i osiguravanju dugoročne budućnosti institucije.

Barbara, kraljevski entuzijasta, rekla je da se divi kralju Charlesu zbog njegove posvećenosti raznim humanitarnim akcijama i ekološkim pitanjima.

“Mislim da je dobar za našu budućnost, koliko god je kraljica bila nevjerovatna za generacije prije. On je osoba iz naroda, pomogao je mnogim ljudima i okolini”, kazala je Barbara.

Kloi, još jedna Britanka koja je zabrinuta za kraljevsku porodicu, rekla je: “Imam pomiješana osjećanja prema kralju Charlesu. Iako poštujem historiju monarhije, brinem o troškovima održavanja kraljevske porodice i da li je to najbolje korištenje naših resursa”.

Vlada Velike Britanije planira značajno povećati javno finansiranje kralja Charlesa i monarhiju za 45 posto počevši od 2025. godine, uprkos inflaciji i krizi troškova života.

Charlesov uspon na tron označava značajnu promjenu za Veliku Britaniju. Elizabetha je službeno preuzela tron 1953. godine, sa nepunih 25 godina, i vladala je impresivnih 70 godina, što ju je činilo monarhom s najdužom vladavinom u britanskoj historiji.

Njena vladavina je trajala nekoliko burnih decenija, što ju je učinilo simbolom stabilnosti i trajnosti za naciju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Pogled #vladavinu #kralja #Charlesa

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker